Säpo: Rootsit ohustavad islamistid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Thornberg
Anders Thornberg Foto: SCANPIX

Rootsi kaitsepolitsei Säpo juhi Anders Thornbergi sõnul ohustavad Rootsit seal elavad paarsada islamisti, kes võivad plaanida terrorirünnakuid.

Thornberg selgitas, et Rootsi oli rahvusvahelisel areenil pikka aega neutraalne riik, kuid pärast Rootsi armeeüksuste osalemist Afganistani ja Mali operatsioonides on olukord muutunud, edastab Reuters.

Just sõjalised operatsioonid tegid Rootsist islamistide jaoks sihtmärgi.

«Jutt on umbes 200 isikust, kes on suutelised Rootsis toime panema terrorirünnakuid. Nad võivad plaanida rünnata ka Rootsi naaberriikides või ükskõik, millises riigis,» tõdes Säpos 20 aastat töötanud Thornberg.

Süüria sõjas on kahe aasta jooksul osalenud 80 äärmuslike vaadetega Roosti kodakondsusega isikut. Osalenutest paarkümmend hukkus sõjategevuses.

Mitmetes lääneriikides ollakse mures Süüriast ja teistest paikadest tagasi elukohariiki saabunud võitlejate pärast, kuna nad võivad endast ohtu kujutada. Rootsi ei ole selle suhtes erand.

«Tegemist on suure ohuga. Teada on, et äärmuslike vaadetega isikuid on läinud Afganistani, Jeemenisse, Somaaliasse ja teistesse riikidesse jihadistideks välja õppima ja sõdima. See tendents on kestnud kümme aastat. Nüüdsesse Süüria sõtta on aga kahe aastaga läinud enam inimesi kui varem kümne aasta jooksul teistesse ohukolletesse,» lausus asjatundja.

Thornbergi andmetel on Rootsi politsei ja luureorganid suutnud  viimastel aastatel paljastada 2 -3 terroriplaani.

Säpo juhi sõnul on Venemaa luuretegevus Rootsis Ukrainas lahvatanud kriisi järgselt aktiviseerunud.

«Kasutaksin terminit «Rootsi vastane sõjaplaan». Olen veendunud, et venelastel on pikaajaline luureplaan ning see ei ole otseseks ohuks. Samas aga jätkub andmete kogumine päev päevalt ja aasta aastalt,» selgitas Thornberg.

Säpo juhi arvates on Venemaa luuretegevus Rootsis ja teistes lähiriikides märgatavalt laialdasem kui arvatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles