Kutšma: põhiline on Donetski ja Luganski säilimine Ukraina koosseisus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina kaks endist riigipead: Leonid Kutšma (paremal) ja Leonid Kravtšuk.
Ukraina kaks endist riigipead: Leonid Kutšma (paremal) ja Leonid Kravtšuk. Foto: SCANPIX

Ukraina endise presidendi Leonid Kutšma sõnul riik Krimmi poolsaart tagasi ei saa, uue võimu põhiülesandeks on säilitada oma koosseisus Donetski ja Luganski oblastid.

Kutšma avaldas isikliku arvamuse eile Tšernovitski oblastis toimunud pressikonverentsil.

«Ma ütlesin enne oma presidendiks olemise perioodi lõppemist, et tahaks vaadata Ukrainale ilma Kutšmata. Nüüd me seda näemegi. Krimmist jäime juba ilma ja minu arvates on selle tagasisaamine ebareaalne, kuna Venemaa läks täispangale. Selle jaoks tagasiteed pole. See juba Krimmist ei loobu. Praegu käib sõda tegelikult ju Donbassi pärast. Ja põhiliseks ülesandeks, mis seisab uue presidendi ees, on säilitada Donetski ja Luganski oblastid Ukraina koosseisus. Territooriumi kaotamine on kõige hullem, mis üldse olla saab,» rääkis endine riigipea.

Kutšma rääkis tunnustavalt presidendivalimiste läbiviimisest ühes hääletusvoorus ja rõhutas, et ametikohtade jagamine parteilise printsiibi järgi on lubamatu.

Endise presidendi arvates on Ukrainal peaministri Arseni Jatsenjukiga vedanud, kuid tervikuna koosneb valitsus ebakompetentsetest inimestest.

«Seetõttu on väga oluline, et praegu liituksid valitsusega kompetentsed inimesed, kes suudaks üht-teist paremaks teha selles või teises ministeeriumis. Ja ma väga loodan, et Petro Porošenko suudab selliseid inimesi valitsusse tuua,» ütles ta.

Kutšma oli Ukraina riigipeaks aastatel 1994-2005.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles