Lukašenka: Medvedeviga saan hästi läbi, Putiniga mitte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev (vasakul) Valgevene ametivenna Aleksandr Lukašenkaga.
Vene president Dmitri Medvedev (vasakul) Valgevene ametivenna Aleksandr Lukašenkaga. Foto: SCANPIX

Lõppeval nädalal Vene riikliku gaasimonopoli Gazpromiga avalikult jagelenud Valgevene president Aleksandr Lukašenka sõnul ei suju koostöö kahe riigi vahel vaid valdkondades, mille eest vastutab peaminister Vladimir Putin.

«On paradoksaalne olukord. Välisministeeriumid töötavad ühistest huvidest lähtuvalt. Kaitseministeeriumid – nii Venemaa kui meie jaoks olulisim sfäär – töötavad ühistest huvidest lähtuvalt. Muide, need kuuluvad Venemaa presidendi (Dmitri Medvedevi) järelevalve alla,» ütles Lukašenka intervjuus telekanalile Euronews.

Majanduskoostöös on situatsioon tema sõnul aga teistsugune. «Ükskõik, mida me Vene presidendiga kokku lepime, Vene valitsus seda ei tunnista,» ütles ta.

Lukašenka lisas, et ta ei taha Putini ja Medvedevi vahel ebakõla tekitada, vaid selle fakti lihtsalt teatavaks teha.

Gazprom vähendas lõppeva nädala alguses gaasitarneid Valgevenesse, kuna Minsk keeldus maksmast Vene gaasi eest täishinda. Gazprom jätkas tarneid pärast seda, kui Valgevene võla ära oli maksnud, kirjutas RIA Novosti.

Lukašenka ähvardas seejärel piirata nafta ja gaasi tarneid läbi Valgevene, tuues põhjuseks Gazpromi võla gaasitransiidi eest. Gazprom kinnitas, et on võla täies mahus ära maksnud, ent Minsk nõuab lisaks tasutud 228 miljonile dollarile veel 32 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles