Snowden: ma olin päris luuraja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowdeni toetaja Berliinis selle aasta mais.
Edward Snowdeni toetaja Berliinis selle aasta mais. Foto: TOBIAS SCHWARZ/REUTERS

«Mind õpetati välja spiooniks, selle sõna klassikalises tähenduses. Ma elasin ja töötasin saladuskatte all välisriikides, teeseldes et ma töötan kellegi teisena, kasutades isegi valenime,» ütles Edward Snowden eksklusiivses intervjuus NBC News'le.

Snowden märkis usutluses, et kui teda on seni nimetatud alama astme tehniliseks töötajaks, siis see kindlasti ei vasta tõele. Snowden täpsustas, et ta töötas küll erinevate tehniliste lahenduste loomisega, kuid tegi seda kõrgeimate turvatasanditeni välja.

Snowden töötas oma karjääri vältel nii Luure Keskagentuuris (CIA), Riiklikus julgeolekuagentuuris (NSA) kui ka Kaitseluureagentuuris (DIA). USA kuulutas Snowdeni tagaotsitavaks pärast seda kui ta avalikustas enam kui 1,5 miljonit USA luuredokumenti.

Ameerika Ühendriikid on Snowdenit püüdnud kätte saada eelmise aasta juulist alates, mil ta põgenes algselt Hong Kongi ja seejärel Venemaale, kus talle on tänaseni pakutud varjupaika.

Edward Snowdeni intervjuu tuleb täismahus NBC eetrisse Eesti aja järgi homme varahommikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles