Käibemaksu tõus vähendas Briti libdemmide toetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rühmitus Can't Pay, Won't Pay avaldas teisipäeval Londonis valitsuse eelarvekärbete vastu meelt kabineti juhtfiguuride näomaske kandes.
Rühmitus Can't Pay, Won't Pay avaldas teisipäeval Londonis valitsuse eelarvekärbete vastu meelt kabineti juhtfiguuride näomaske kandes. Foto: SCANPIX

Konservatiividega Suurbritannia valitsuskoalitsiooni astunud liberaaldemokraadid on poolteist kuud pärast üldvalimisi järsult toetajaid kaotanud, selgub täna avaldatud küsitlustulemustest.

Kui toorisid toetab 41 protsenti rahvast (kaks protsendipunkti rohkem kui eelmises uuringus) ja opositsioonis olevat Tööparteid 35 protsenti (neljapunktine tõus), siis liberaaldemokraatide toetus on langenud viie punkti võrra 16 protsendini, vahendas AFP ICMi poolt Sunday Telegraphi jaoks läbi viidud uuringut.

Valimiskampaania kõrghetkel aprilli alguses ulatus libdemmide toetus ICMi uuringutes koguni 31 protsendini. Viimati oli nende toetus nii madal kui praegu 2009. aasta jaanuaris.

ICM viis küsitluse 1006 täiskasvanu seas läbi pärast seda, kui valitsus tegi teisipäeval teatavaks kokkuhoiumeetmed, mille eesmärgiks on vähendada riigi eelarvepuudujääki. Muu hulgas tõstetakse käibemaksu 17,5 protsendilt 20ni ja kärbitakse kulutusi.

Vastuseis käibemaksu tõstmisele oli koalitsioonikõneluste eel liberaaldemokraatide üks lubadusi ning YouGovi poolt Observeri jaoks läbi viidud küsitluse kohaselt ütles 48 protsenti inimestest, kes 6. mail libdemmide poolt hääle andsid, et ei kipu neid lubaduse rikkumise tõttu enam toetama.

ICMi uuring leidis, et enamik vastanutest toetab peaaegu kõiki valitsuse säästumeetmeid. Ainus, mis toetust ei leidnud, oligi käibemaksu tõstmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles