Paet: kadunud vaatlejatega pole kontakti saadud

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: Liis Treimann / Postimees

Välisminister Urmas Paeti sõnul pole Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni OSCE Ukraina missioon seni saanud kontakti nelja Donetski lähedal kadunud vaatlejaga, kuid töö nende vabastamiseks käib.

«Me oleme OSCEga ja teiste vangistatud vaatlejate koduriikidega kokku leppinud, et vaatlejate vabastamist koordineerib OSCE missioon Ukrainas, kasutades selleks oma kontakte. Rääkisin eile õhtul sel teemal ka Šveitsi ja Taani välisministriga, kelle kodanikud on samuti vangistatud. Šveits on muu hulgas praegu ka OSCE eesistuja,» ütles Paet Postimehele.

Välisminister lisas, et OSCE teeb tihedat koostööd ka Ukraina võimudega, et vaatlejad saaksid vabaks ja oma tegevust jätkata. Selle nimel suhtleb OSCE missioon ka praegusel hetkel Ida-Ukrainas kontrolli omavate isikutega.

Paet nimetas infomüraks eile õhtul meediast läbi käinud infot, mille järgi on vangistatud vaatlejad toimetatud Ida-Ukrainasse Luganskisse.

«Lugansk ei ole kindlasti see koht, sellist kinnitust meile ei ole, see on infomüra. Kohapeal töö käib ja kindlasti on nad selles piirkonnas, aga praegustel andemetel küll mitte Luganski linnas,» ütles Paet.

Röövitud vaatlejate nimesid OSCE ega ka Eesti välisministeerium ei avalikusta, seda eelkõige sellepärast, et nimede teatavaks tegemine võib raskendada positiivse tulemuse saavutamist. Paeti sõnul pole põhjust arvata, et röövija vaatlejate nimesid ei tea.

«Küsimus on selles, mis oleks nende nimede avalikustamise praktiline väärtus peale uudishimu rahuldamise. Tegemist on reaalsete inimestega, kelle vabastamise nimel me töötame. Ei ole põhjust tekitada juurde kõikvõimalikke aspekte, mis võivad vabastamist raskemaks teha. Nimede avalikustamine tekitaks ka täiendava surve nende inimeste lähedastele, milleks seda tarvis on?» küsis välisminister.

Ida-Ukrainas Donetski lähedal jäi esmaspäeval kaduma OSCE rahvusvahelise vaatlusmissiooni neli liiget, kes on Eesti, Šveitsi, Türgi ja Taani kodanikud.

OSCE erimissioon, mille eesmärk on kaasa aidata rahu ja stabiilsuse taastamisele Ukrainas töötab Ida- ja Lõuna-Ukrainas. Kuuekuulisel erimissioonil osaleb Eestist neli vaatlejat.

Aprilli lõpus rööviti Donetski oblastis Slovjanski linnas seitse OSCE vaatlejat, kelle separatistid vabastasid pärast kaheksat päeva pantvangistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles