OSCE-l pole infot vaatlejate vabastamise kohta

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistide veebilehel avalikustatud pilt väidetavast kinnipeetud OSCE vaatlejate autost.
Separatistide veebilehel avalikustatud pilt väidetavast kinnipeetud OSCE vaatlejate autost. Foto: Golos Sevastopolja

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) ei ole saanud mingit infot esmaspäeval kinnipeetud nelja vaatleja vabastamise kohta, kuigi välisajakirjanduses ja sotsiaalmeedias levis täna info nende vabastamisest.

OSCE erimissioonide pressiesindaja Michael Bociurkiw ütles kella 15 ajal Postimehele, et organisatsioon ei ole saanud mingit infot vaatlejate vabastamise kohta.

OSCE ei ole saanud esmaspäeval kinnipeetud vaatlejatega pärast nende kinnipidamist mingit kontakti.

Segadus vaatlejate vabastamise uudisega tekkis tõenäoliselt sellest, et separatistid teatasid täna neljaliikmelise OSCE vaatlejate grupi vabastamisest. Need vaatlejad pidasid separatistid kinni eile.

Luganski oblasti niinimetatud Rahvarinde kohalik liidri Aleksei Tšmilenko sõnul on neljapäeval kinnipeetud OSCE vaatlejad vabastatud.

«Kõnealune rühm peeti kinni eile ja toimetati Luganskisse, et kontrollida nende dokumente. Kui selgus, et nad on tõepoolest rahvusvahelise organisatsiooni esindajad ega tegele provokatsioonide organiseerimisega, otsustati edastada neile hoiatus, et nad edaspidi vastavate dokumentideta ja konvoita ringi ei sõidaks.»

Ta kinnitas, et praeguseks hetkeks on see OSCE neljaliikmeline rühm vabaduses.

Selle uudise põhjal tegi omakorda uudise Hiina uudisteagentuur Xinhua, mis aga viitas, et vabastatud on esmaspäeval kinni peetud vaatlejad, kelle seas on ka Eesti kodanik.

Eksitav uudis eestlasest vaatleja vabastamisest hakkas levima ka Eesti sotsiaalmeedias.

Esmaspäeva õhtul läksid Donetski oblastis kaduma neli OSCE vaatlejat Eestist, Šveitsist, Taanist ja Türgist. Ukraina välisministeeriumi teatel on eestlane, šveitslane, taanlane ja türklane separatistide käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles