India rahvaloendus ärritab rahvast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chanda sõnul on kastisüsteem väga oluline
Chanda sõnul on kastisüsteem väga oluline Foto: CNN

India rahvaloendus on saanud suure tähelepanu osaliseks, kuna esimest korda pärast 1931. aastat küsiti inimestelt nende kastikuuluvuse kohta.

Valitsuse plaan muuta küsimus kastikuuluvuse kohta rahvaloenduse osaks on leidnud tugevat vastumeelsust ning mitmed inimgrupid protestima pannud, kirjutab CNN.

«See kahjustab ja lõhestab meie rahvast ning viib lõpuks anarhiani.,» ütles India tunnustatud tantsija ja nö kastiküsimuse-vastane Sonal Mansingh.

Kastikuuluvus on keeruline, aga oluline tunnus India ühiskonnas. Sajandeid määras kast inimeste elupaiga, töökoha, abieluvõimalused, matmispaiga ja palju muud. Viimasel ajal on üritatud taolist diskrimineerimist vähendada ja keelustada, aga igapäevaelus, eriti külades, mängib see paljude inimeste jaoks seni olulist rolli.

Hindu traditsioonide kohaselt jaguneb neli põhikasti veel sadadeks alamkastideks. Kõige madalamasse kihti kuuluvad aga nö kastivälised ehk puutumatud.

New Delhi slummis elava Chanda sõnul mängib kastisüsteem tema naabruskonnas endiselt väga olulist rolli. «Kui ma abiellun teise kasti kuuluva inimesega, siis mu vanemad tapaksid mu,» ütleb Chanda.

Valitsus kasutab endiselt kasti kui tunnust, mille alusel jagatakse kindlaid hüvitisi. Näiteks on valitsusel varukohad koolides või töökohtadel neile, kes kuuluvad madalamasse kihti ning omavad seega väiksemaid võimalusi.

Kuigi mitmetelt inimestelt on juba nende hierarhilise koha kohta küsimusi esitatud, kaalub valitsus endiselt, kas kastikuuluvus tuleks rahvaloendusel ära märkida või mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles