Kreml kulutab nõukanostalgiale hiigelsumma

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin (vasakul teine) Valgevene president Aleksandr Lukašenka juhivad omapärast liitriiki.
Venemaa president Vladimir Putin (vasakul teine) Valgevene president Aleksandr Lukašenka juhivad omapärast liitriiki. Foto: AP/Scanpix

Venemaa maksab tänavu ligi 610 miljonit eurot Kremlis küpsetatud rahvusvaheliste organisatsioonidele.

Kreml asutas aastate jooksul seitse rahvusvahelist organisatsiooni, mille abil loodetakse endise Nõukogude liidu aladel ja naabruses arendada just oma soovidele keskenduvat majanduskoostööd.

Ärileht RBK avaldas eile summad, mida Venemaa maksumaksjate kulul endiste liiduvabariikidega koostöö hoidmiseks välja käiakse.

Sellel nädalal president Vladimir Putini poolt oma Kasahstani ametivenna Nursultan Nazarbajevi ja Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenka poolt allkirjastatud ühine majandusruum hakkab toimima alates 1. Jaanuarist 2015, kuid juba tänavu kulutatakse sellele organisatsioonile 118 miljonit eurot.

Suurima kuluartiklina esineb 378 miljoni eurose osamaksega Sõltumatute Riikide Ühendus, mis koondab Venemaa ümber kümme endist satelliiti. See moodustis loodi kohe pärast Nõukogude Liidu lagunemist lootuses, et endist majandusruumi saab päästa.

Venemaa ja Valgevene liitriigi asjaajamise ülal hoidmine läheb tänavu maksma majandusliiduga samas suurusjärgus oleva summa 97 miljonit eurot.

Tolliliit Kasahstani ja Valgevenega neelab 28 miljonit eurot. Euraasia majandusühendus, kus lisaks Venemaale, Kasahsatnile ja Valgevenele löövad kaasa Usbekistan, Tadžikistan ja Kirgiisia, kujutab endast juba üpris odavat lõbu – 4 miljonit eurot.

Kollektiivse julgeoleku organisatsioon, millega on lisaks eelnimetatule liitunud ka Gruusia, Armeenia ja Aserbaidžaan, saab hakkama 2,4 miljoni eurose Venemaa toetusega.

Usbekistani, Tadžikistani, Kirgiisia ja Hiinaga kahasse peetav Shanghai koostöö organisatsioonile maksab Venemaa 0,8 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles