USA hinnangul destabiliseerivad Hiina territoriaalnõuded kogu regiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Chuck Hagel (vasakul) veste Jaapani kolleegi  Itsunori Onoderaga 31.mail Singapuris.
USA kaitseminister Chuck Hagel (vasakul) veste Jaapani kolleegi Itsunori Onoderaga 31.mail Singapuris. Foto: SCANPIX

USA kaitseminister Chuck Hagel hoiatas laupäevasel julgeolekukonverentsil, et Hiina territoriaalnõuded destabiliseerivad kogu regiooni

Hageli sõnul ei kavatse Ühendriigid kõrvale vaadata, kui riigid nagu Hiina ignoreerivad rahvusvahelisi reegleid ja kokkuleppeid piirates näiteks laevandust või lennundust.

USA kutsus juba päev varem Hiina võime üles hoiduma edasiste pingete tekitamisest rahvusvahelises õhuruumis pärast seda, kui Tokyo süüdistas Pekingit ohtlikke manöövrite sooritamises vaidlusaluses piirkonnas.

USA president Barack Obama ütles kolmapäeval peetud välispoliitikakõnes, et Ühendriigid on valmis reageerima Hiina agressioonile.

Peking teatas novembris õhutõrje tuvastustsooni loomisest piirkonnas, kus asuvaid saari kontrollib Jaapan, kuid nõudleb endale Hiina. Koos õhukaitsetsooni loomisega Ida- Hiina merel avalikustas Hiina kaitseministeerium tuvastusreeglid, mida peavad järgima kõik piirkonda sisenevad lennukid.

Uus tsoon katab suurt piirkonda Lõuna-Korea ja Taiwani vahel ning sellesse kuuluvad ka Jaapani kontrollitavad Senkaku (hiinapäraselt Diaoyou) saared.

Vastavalt Pekingi reeglitele peavad kõik tsooni läbivad lennukid esitama Hiina võimudele lennuplaani, selgelt tähistama esindatava riigi ning hoidma avatuna kahesuunalist raadiosidet, mis võimaldaks neil vastata Hiina võimude päringutele enese tuvastamiseks.

Hiina ja Vietnami suhteid pingestab lahendamata territoriaaltüli Lõuna-Hiina merel. Tüli sai uue hoo mai algul, kui Peking toimetas vaidlusalustesse vetesse oma naftaplatvormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles