Abhaasia president ei nõustu parlamendi tagasiastumisüleskutsega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooni poolehoidjate meeleavaldus Abhaasia presidendi Aleksandr Ankvabi kantselei juures Suhhumis 27.mail.
Opositsiooni poolehoidjate meeleavaldus Abhaasia presidendi Aleksandr Ankvabi kantselei juures Suhhumis 27.mail. Foto: SCANPIX

Gruusia separatistliku piirkonna Abhaasia president kritiseeris laupäeval parlamenti valitsuse umbusaldamise ja talle esitatud üleskutse eest tagasi astuda.

«Ma ei ole kategooriliselt sellega nõus. Selliseid otsuseid ei saa teha sellises olukorras - surve all ja ultimaatumi vormis,» tsiteeris presidendikantselei Aleksandr Ankvabi sõnu.

«Iga ettepanek peab olema läbirääkimiste teema. Ma olen kuulnud neid nõudmisi, kuid need ei ole valdava enamiku minu kaaskodanike nõudmised,» ütles Ankvab.

«Otsuseid selle üle, mis hakkab juhtuma riigi ja tema presidendiga, ei saa langetada 2000, 3000 või 4000 inimesega meeleavaldustel. See on kogu rahva pädevuses [otsustada],» ütles Abhaasia liider.

Opositsiooni moodustatud ajutise rahvanõukogu sõnul püüab Ankvab kinni hoida illusoorsest võimust, käitudes Abhaasia tuleviku suhtes vastutustundetult.

Ankvab on keeldunud tagasi astumast ning vabastamast ametist peaministrit Leonid Lakerbajat, kelle parlament neljapäeval umbusaldust avaldas.

Neljapäeval jõudsid Gruusia separatistliku piirkonna Abhaasia võimud ja opositsioon Vene presidendi nõuniku Vladislav Surkovi vahendusel kokkuleppele dialoogi pidamises. Valitsuse poolelt asub läbi rääkima julgeolekunõukogu sekretär Nugzar Ašuba ning opositsiooni poolelt üks selle liidreid Vitali Gabnia.

Abhaasias puhkes poliitiline kriis teisipäeval, kui valitsusvastased meeleavaldajad tungisid Ankvabi ametiruumidesse, nõudes tema tagasiastumist. Ankvab põgenes seejärel pealinnast Suhhumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles