Türgi politsei surus meeleavaldused kiirelt maha

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türklased meenutasid laupäeval aasta tagasi Istanbulis Taksimi väljakul puhkenud valitsusvastaseid meeleavaldusi ning kogunesid peaministri ähvardustest hoolimata protestima, kuid korrakaitsjad ajasid noored veekahurite ja pisargaasiga kiiresti laiali.

Istanbuli politsei tõi tänavatele 25 000 korrakaitsjat, 50 veekahurit, hulganisti soomukeid ja isegi helikopterid ning tõkestasid meeleavaldajatel ligipääsu Taksimi väljakule, vahendas Hürryiet Daily.

«Teil pole võimalik tulla nendesse kohtadesse nagu eelmisel aastal,» teatas Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan rahvakogunemiste eel.

Hoolimata valitsuse hoiatustest, kogunesid protestijad Istanbulis, Ankaras ja teistes linnades. Kella 19 paiku õhtul hakkasid korrakaitsjad veekahurite ja pisargaasiga protestijaid laiali ajama. Tänavatel puhkenud kokkupõrgetes said viga nii meeleavaldajad kui politseinikud.

Kohaliku inimõigusorganisatsiooni andmetel sai meeleavaldustes 11 inimest viga ning 76 võeti politsei poolt kinni.

Protestid vaibusid juba enne südaööd, kui demonstrante ühendav Taksimi Solidaarsus teatas, et lõpetab meeleavaldused. Istanbulis ja Ankaras toimusid pärast seda veel väiksemad kokkupõrked.

Möödunud aastal said rahutused alguse 31. mail politsei ülemäärasest jõukasutusest rahulike meeleavaldajate kallal, kes protestisid Istanbuli Gezi parki kavandatava ostukeskuse vastu. Istanbulist üle riigi levinud valitsusvastastes rahutustes hukkus mullu juunis mitmeid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles