OSCE andmetel on kadunud vaatlejad Donetski oblastis

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukrainas separatistide veebilehel 2014. aasta mai lõpus avaldatud pilt, millel on pantvangi võetud OSCE vaatlejad. Tõnis Asson on vasakult teine.
Ida-Ukrainas separatistide veebilehel 2014. aasta mai lõpus avaldatud pilt, millel on pantvangi võetud OSCE vaatlejad. Tõnis Asson on vasakult teine. Foto: Golos Sevastopolja

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE andmetel asuvad kinnipeetud vaatlejad, nende seas Eesti kodanik, Ida-Ukrainas Donetski oblastis.

OSCE erimissioonide pressiesindaja Michael Bociurkiw ütles täna Kiievis toimunud pressikonverentsil, et kinnipeetud vaatlejad kadusid Donetski oblasti idaosas. «Me pole nendega kontakti saanud, kuid meie andmetel asuvad nad ka praegu Donetski oblastis,» ütles Bociurkiw.

Bociurkiwi sõnul ei ole OSCE saanud vaatlejate kinnipidajatelt mingeid nõudmisi.

Bociurkiw märkis, et OSCE kasutab oma kontakte Ida-Ukrainas ja peab kõnelusi vaatlejate vabastamiseks mitmel tasandil. Samas märkis ta, et konkreetselt nende inimestega, kes vaatlejaid kinni hoiavad, OSCE kõnelenud ei ole.

Ta lisas, et OSCE jaoks on kõige olulisem saada kaheksa kinnipeetud vaatlejat vabaks nii kiiresti kui võimalik.

Bociurkiwi sõnul peeti OSCE vaatlejad kinni Ida-Ukraina piirkondades, kus vägivallast teateid ei ole.

Neljaliikmeline vaatlejate rühm, kuhu kuuluvad Eesti, Türgi, Šveitsi ja Taani kodanikud, kadus Ida-Ukrainas eelmise nädala esmaspäeval.

Neljapäeval võtsid separatistid Luganski regioonis Severodonetski linna lähedal kinni veel ühe neljaliikmelise OSCE vaatlejate rühma ja ukrainlasest tõlgi.

Kuigi Slovjanski isehakanud linnapea Vjatšeslav Ponomarjov teatas pühapäeval kõigi vaatlejate vabastamisest, ei ole OSCE neist kellegagi ühendust saanud.

Praegu tegutseb Ukrainas 294 OSCE vaatlejat, kes on pärit 40 riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles