Oettinger: gaasikõnelustel tehti edusamme, ent läbirääkimised jätkuvad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger
Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger Foto: SCANPIX

Esmaspäeval peetud Venemaa, Ukraina ja Euroopa Liidu kolmepoolsete gaasikõneluste järjekordses voorus pandi paika Kiievile müüdava gaasi hinnavahemik, ent Moskva ja Kiievi gaasitüli lahendamiseks läheb vaja edasisi läbirääkimisi, ütles Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger.

Oettinger ütles pressikonverentsil, et Ukrainale tarnitava Vene gaasi hind jääb tulevikus Kiievi ja Moskva konkureerivate taotluste vahele. Venemaa nõuab Ukrainalt 1000 kuupmeetri gaasi eest 485 dollarit ning Kiiev nõuab gaasi müümist vastavalt õiglasele turuhinnale, mis on riigi hinnangul 268 dollarit 1000 kuupmeetri eest.

Voliniku sõnul valmis Brüsselis peetud kõnelustel «võimalik plaan gaasivõla tasumiseks ning arutati viise gaasi eest senisest kiiremini tasumise kindlustamiseks tulevikus».

Ta lisas, et Ukraina riikliku gaasifirma Naftogazi ning Vene gaasikontserni Gazpromi juhid kohtusid eraldi ning arutasid gaasimaksete tingimusi «kuni järgmise aasta juunini».

Ukraina ja Venemaa läbirääkijad taotlesid mõnda lisapäeva, et töötada oma valitsuste ja ametiisikutega välja kava üksikasjad, mille järel naaseksid nad "sel või järgmisel nädalal" järgmisele kolmepoolsele kohtumisele, lisas volinik.

Osapooled leppisid kokku, et selle ajavahemiku jooksul sujuvad gaasitarned häireteta ning tarnete eest ettemaksu ei nõuta, lausus Oettinger.

Ukraina tasus eelmisel nädalal kolmandiku Venemaa nõutavast 2,2 miljardi dollari suurusest gaasivõlast, mistõttu otsustas Gazprom pikendada Ukrainale esitatud gaasiultimaatumi tähtaega 9. juunini.Gazprom tõstis Vene-Ukraina pingete ajal Kiievile tarnitava gaasi hinda rohkem kui 80 protsenti 268 dollarilt tuhandest kuupmeetrist 485,5 dollarile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles