Interaktiivne: OSCE vaatlejate röövimise kulg

Peeter Raudsik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval, 26. mail rööviti 4 OSCE vaatlejat, teiste seas ka Eesti kodanik. Praegustel andmetel asuvad kinnipeetud OSCE vaatlejad Donetski oblastis, kuid nende võimaliku vabastamise kohta puudub täpsem info.

Teisipäev 3.06
OSCE sõnul pole neile vaatlejate röövijate poolt esitatud nõudmisi  ning nad ei oska kommenteerida vaatlejate täpset saatust.

Esmaspäev 2.06
OSCE teadaolevalt viibivad röövitud vaatlejad Donetski oblastis.

Pühapäev 1.06
Slovjanski isehakanud linnapea Vjatšeslav Ponomarjov väidab, et kõik vaatlejad on vabastatud.

OSCE sõnul vaatlejaid vabastatud ei ole ning peetakse läbirääkimisi mitme grupeeringuga, kes vaatlejad võisid vangistada.

Laupäev 31.05
Donetski separatistid, kes endi sõnul vangistasid vaatlejad, kaaluvad nende vahetamist oma kinnipeetud liikmete vastu.

Reede 30.05
Avalikustatakse kinnipeetud nelja vaatleja foto.

Slovjanski linnapea esindaja kinnitab, et vaatlejate olukord on jätkuvalt hea, kuid ta ei saa täpsustada vaatlejate asukohta.

Oodatud vaatlejate vabastamist ei toimu.

Neljapäev 29.05
Slovjanski isehakanud linnapea Vjatšeslav Ponomarjov ütleb, et vaatlejad asuvad Luganski oblastis ja nendega on kõik korras.

Isehakanud Donetski Rahvavabariigi peaminister Aleksandr Borodai ei oska Ponomarjovi väiteid kommenteerida ja väidab, et nemad ei tea jätkuvalt vaatlejatest midagi.

Levib info, et vaatlejad on toimetatud Donetski linna juurde, arvatavasti Makejevkasse ning et nad võidakse peagi vabastada.

Kolmapäev 28.05
OSCE erimissiooni juht Wolfgang Ischinger kinnitab, et röövijateks olid Ida-Ukraina separatistid või mässulised.

Isehakanud Donetski Rahvavabariigi peaminister Aleksandr Borodai ütleb, et neil puudub igasugune info vaatlejate kinnipidamise ja asukoha kohta.

Teisipäev 27.05
OSCE annab avalikkusele teada vaatlejate kadumisest.

Diplomaatiliste allikate sõnul viidi vaatlejad pärast kinnipidamist Luganski oblastisse.

Esmaspäev 26.05
Umbes kell 17.00 õhtul peetakse neljaliikmeline vaatlejategrupp kinni Torezi ja Šahtarski lähistel (Donetski oblast). Vaatlejad on peatamise hetkel naasmas rutiinselt patrullilt Luganskist Donetskisse. Vaatlejate hulgas on ka eestlane.

Vähemalt 40 minutit pärast kinnipidamist ollakse vaatlejatega tekstisõnumite teel kontaktis, kell 18.00 kaob nendega igasugune side.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles