Tšehhi peaminister ei poolda NATO kohaloleku suurendamist Euroopas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka.
Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka. Foto: SCANPIX

Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka ütles kolmapäeval Austriat külastades, et ei toeta praeguses julgeolekuolukorras NATO kohaloleku suurendamist Euroopas, edastas uudisteagentuur ČTK.

Sobotka ütles ajakirjanikele, et mõned Euroopa riigid, seal hulgas Balti riigid ja Poola, on pöördunud NATO poole taotlusega suurendada sõjalist kohalolekut maailmajaos, ent Tšehhi tema hinnangul midagi sellist ei vaja.

«Leian, et selline kohaloleku suurendamine on julgeolekuolukorda arvestades vaid osaliselt loogiline,» lausus ta.

«Tšehhi ei ole ega hakka olema nende riikide seas, kes kutsuvad suurendama NATO vägede kohalolekut Euroopas,» lausus Sobotka. Ta avaldas veendumust, et NATO üksuste suurendamine Euroopas ei tõuse lähiaastatel päevakorda.

Kaitseminister Martin Stropnický seevastu nimetas Sobotka avaldust tohutult tundlikuks, öeldes, et seda tuleb käsitleda kontekstis, milles see välja öeldi.

Venemaaga piirnevad väiksed Balti riigid tajuvad ohtu sellest kaugemal asuvatest riikidest erinevalt, lausus ta.

Euroopa ringreisil viibiv USA president Barack Obama esitas teisipäeval miljardidollarilise julgeolekualgatuse Ühendriikide maa-, õhu- ja merejõudude rahastamiseks Ida-Euroopa liitlasriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles