Foreign Affairs: Eesti vastuluure on eeskujuks Euroopale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigireetur Herman Simm, kes vahistati 2008. aastal.
Riigireetur Herman Simm, kes vahistati 2008. aastal. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Mainekas USA välispoliitika ajakirjas Foreign Affairs põhjendatakse, miks Eesti vastuluure võiks olla eeskujuks teistele Euroopa riikidele.

Artiklis viidatakse mitmetele avastatud Venemaa luurajatele (Herman Simm, Aleksei ja Viktoria Dressen jne), mis on heaks näiteks tugevast Eesti vastuluurest.

Loo autor Michael Weiss märgib, et eestlased on Vene luureteenistustega pidanud tegelema juba aastakümneid ja mõistavad selle toimimist intuitiivselt, erinevalt Lääne-Euroopast.

Kirjatükis tunnustatakse kolme aspekti, millest teised Euroopa riigid võiksid eeskuju võtta. Esiteks ei proovi Eesti kuidagi varjata topeltagentide avastamist. Teiseks karistatakse agente seadusepiires maksimaalselt, mitte ei sooritata Venemaaga erinevaid vahetustehinguid. Kolmandaks tegeleb Eesti aktiivse vastupropagandaga, siinkohal viidatakse muuhulgas ka KAPO aastaraamatule.

Täismahus artikkel Eesti vastuluure toimimisest asub siin lingil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles