Financial Times: puhuge FIFA-le vilet!

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) president Sepp Blatter.
Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) president Sepp Blatter. Foto: SCANPIX

2022. aasta jalgpalli MM peaks raudselt toimuma mujal kui Kataris, on Briti majandusleht Financial Times veendunud. Põhjalikult tuleks ümber teha ka segaselt juhitud ja korruptsiooni järele lehkav FIFA ise.

FIFA vastutus jalgpallimaailma juhtimisel on üüratu. 2010. aasta MMi finaali vaatas hinnanguliselt 700 miljonit inimest ehk kümnis maailma rahvastikust. Eetriõiguste eest käiakse välja miljardeid dollareid.

Seejuures ei vastuta FIFA aga ühegi välise organi ees. Mis veelgi enam, ta käitub nagu suveräänne riik. Kui FIFA juht Sepp Blatter 2011. aastal skandaalide jada enam ignoreerida ei saanud, palus ta sõltumatutelt ekspertidelt nõuandeid organisatsiooni paremaks juhtimiseks. Ühe kõnealuse eksperdi sõnutsi enamik soovitusi hüljati.

Zürichis baseeruva FIFA võiks tangide vahele võtta Šveitsi valitsus, allutades riigis registreeritud rahvusvahelised spordiorganisatsioonid kriminaalõigusele. Seni on nad tõrkunud seda tegemast.

FIFA kuus põhisponsorit – Adidas, Coca-Cola, Hyundai, Emirates, Sony ja Visa – võiks samuti jalgpallijuhtidele paremaid kombeid peale suruda. Aga korruptsioonisüüdistused ei näi neid eriliselt ärritavat.

Seepärast peaksid sekkuma lääne valitsused ja parlamendid. USA kongress võiks kutsuda kuulamisele FIFAga seotud Ameerika suurfirmad ja pinnida neid korruptsiooni osas.

Juba järgmisel nädalal mõnulevad FIFA juhid Brasiilia MMi päikese- ja aupaistes. Teades väga hästi, et fännide horde huvitab pigem see, mis toimub väljakul – mitte väljaspool seda.

Kuid keegi peab ka Blatterile vilet puhuma ja FIFA asjameestele kaarte näitama. Muidu solgivad nad ilusa mängu ära.


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles