Põhja-Koread ärritas G8 avaldus

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan vööripoole ülestõstmine Kollasest merest Baengnyeongdo saare lähedal.
Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan vööripoole ülestõstmine Kollasest merest Baengnyeongdo saare lähedal. Foto: AP / Scanpix

Korea Rahvademokraatlikku Vabariiki ärritas läinud nädalal Torontos kohtunud maailma juhtivaid tööstusriike ühendava klubi G8 liidrite avaldus, milles viimased süüdistasid Põhja-Koread lõunanaabrite sõjalaeva uputamises.

«Me lükkame jõuliselt ja täielikult ümber Kanadas toimunud G8 tippkohtumisel vastu võetud deklaratsiooni,» teatas Põhja-Korea välisministeeriumi ametnik kohalikule uudisteagentuurile KNCA, vahendas AFP.

G8 liidrid suutsid vastu võtta tugeva avalduse, mis mõistis hukka Lõuna-Korea sõjalaeva ründamise põhjanaabrite poolt. 1200-tonnine korvett Cheonan uppus müstilise plahvatuse tagajärjel 26. märtsi õhtul Põhja-Korea piiri lähistel Kollasel merel ning 104 meeskonnaliikmest õnnestus päästa vaid 58.

Mais avalikusatud rahvusvahelise raporti kohaselt uputas sõjalaeva Põhja-Korea torpeedo. Pyongyang on nimetanud väidet väljamõeldiseks ning ähvardanud sõjaga, kui lõunanaabrid või ÜRO julgeolekunõukogu kommunistlikule riigile uued sanktsioonid kehtestab.

Põhja-Korea amentiku sõnul on G8 teel ajaloo kalmistule, kuna organisatsioon kaitseb ainult enda liikmete huvisid ja ei astu välja üldiste põhimõtete ja tõe eest.

1975. aastal asutatud G8sse kuuluvad USA, Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Itaalia Saksamaa ja Jaapan ning viimasena juurde võetud Venemaa ning Euroopa Liit.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles