Harvardi ülikoolis on inimnahka köidetud raamat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimnahka köidetud teos «Des destinees de l'ame»
Inimnahka köidetud teos «Des destinees de l'ame» Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul on Harvardi ülikoolil raamat, mis on köidetud inimnahka.

Raamat pealkirjaga «Des destinees de l`ame» (Hinge saatused) on kirjutatud 1880. aastatel ning see teos on olnd Harvardi ülikooli Houghtoni raamatukogus alates 1930. aastatest, edastab BBC.

Kirjanik Arsene Houssaye (1815 – 1896) kinkis selle raamatu 1880. aastate keskpaigas oma sõbrale Ludovic Boulandile.

Kinnitamata andmetel lasi Bouland raamatu inimnahka köita. Nahk pärines ühelt psühhiaatriahaiglas ravil olnud naiselt, kes suri loomulikku surma.

«Raamatu analüüs ning ajaloolised ülestähendused näitasid, et tegemist ei saa olla millegi muu kui inimnahaga,» edastas Harvardi spektomeetrialaboratooriumi juht Bill Lane Houghtoni raamatukogu blogis.

Raamatute inimnahka köitmise kohta on andmeid alates 16. sajandist.

19. sajandist on teada, et paljude surma mõistetud kurjategijate surnukehad annetati teadlastele anatoomilisteks uuringuteks. Nende nahk aga läks raamatuköitjatele.

Bouland jättis teose «Des destinees de l`ame» vahele ka sõnumi: «Hoidsin ühelt naiselt võetud naha alles. Inimhingest rääkiv raamat nõuab inimnahast ümbrist».

Nimetatud teos on Harvardis ainus, mis on köidetud inimnahka. Võrdluseks tehtud testid näitasid, et teiste nahka köidetud teoste puhul on kasutatud lambanahka.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles