Männik: Slovjansk oleks juba vallutatud, kui Ukraina ei hooliks tsiviilelanikest

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid Slovjanski lähedal.
Ukraina sõdurid Slovjanski lähedal. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse vanemteadur Erik Männik rääkis Kuku raadiole, et Ukraina vägede tegevus on järjest organiseeritum ning mässulisi püütakse tõrjuda kahjustamata oma linnu.

«Paralleelselt mässuliste või separatistide kallaletungiga Ukraina piirivalveüksustele toimub terrorivastane operatsioon, mille käigus Ukraina väed on vabastanud esimese asutatud punkti nimega Krasnõi Liman separatistidelt. Seda võib lugeda Ukraina vägede esimeseks suureks edusammuks, kus asustatud punktist on kõik separatistid välja tõrjutud. Seda on õnnestunud teha nii, et elanikkond kannatada ei saanud,» rääkis Erik Männik Kuku raadiole. «See asustatud punkt on Ukraina valitsuse kontrolli all ja kord on taastatud. Mässulised on surve all ja nad püüavad avada piiri selleks, et Venemaalt hakkaks juurde tulema nii võitlejaid kui relvastust, selleks, et vastu pidada Ukraina vägede kasvavale survele,» lisas ta.

Tegutsetakse ettevaatlikult, mistõttu on ukrainlased ise ka välja toonud, et Slovjansk oleks juba vallutatud, kui Ukraina ei hooliks tsiviilelanikeks. Jõudu võitlemiseks on.

Männiku sõnul on erinevatel andmetel mässulisi 10 000 kuni 20 000.

Kui varem oli Ukraina juhtkonnas väga palju ebakompetentsust ja reetmist, siis Ukraina juhtimine on järjest paranenud, vägede tegevus on organiseeritum.

Männiku hinnangul on Petro Porošenkol pärast presidendiks saamist väga palju tahtejõudu. Peale presidendiks saamist ütles ta terrorivastases operatsioonis osalevatele vägedele, et laskemoona kokku hoida pole vaja. 

«Tegemist on pragmaatilise mehega.»

Ida-Ukrainas väheneb järjest separatistide toetus, kinnitas Männik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles