Leedu seim toetab pensioniea tõstmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu pensionäride meeleavaldus mullu detsembris Vilniuses. Rahvas protestis seimi otsuse vastu pensione kärpida.
Leedu pensionäride meeleavaldus mullu detsembris Vilniuses. Rahvas protestis seimi otsuse vastu pensione kärpida. Foto: SCANPIX

Leedu parlament peaks täna heaks kiitma valitsuse ettepaneku tõsta pensioniiga 65 aastale, teatab uudisteagentuur ELTA.

Eile kiitis valitsuse kava teisel lugemisel heaks 58 seimi liiget, 46 oli vastu ja viis jäi erapooletuks. Täna oodatakse parlamendilt pensioniküsimuses lõplikku otsust.

Valitsus paneb ette, et mehed ja naised läheksid pensionile 65-aastaselt, kusjuures pensioniiga hakataks tõstma järk-järgult alates 2012. aastast. Praegu lähevad Leedus naised pensionile 60-aastaselt, mehed keskmiselt 62-aastaselt.

Peaminister Andrius Kubiliuse sõnul tingib pensioniea tõstmise praegune majandusolukord ja riigi pikaajalised väljavaated.

«Reaalsus on see, et kui me seda praegu ära ei tee, hakkavad 15 aasta pärast pensionile minevad inimesed saama umbes 30 protsendi võrra väiksemaid makseid. Peame tulevaste pensionäride eest hoolt kandma, et nad suuremaid pensione saaksid,» ütles Kubilius.

Opositsioonis oleva Tööpartei liige Mecislovas Zasciurinskas märkis, et pensioniea tõstmine tuleb kasuks vaid pensionifondidele ning statistikat vaadates ei ela pooled Leedu mehed uue pensionieani väljagi.

Zasciurinskase kolleeg Valentinas Mazuronis tegi seepeale ettepaneku pensioniiga sootuks ära kaotada ja suurendada hoopis matusetoetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles