Bulgaaria peatab South Streami ehitustööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria peaminister Plamen Orešarski
Bulgaaria peaminister Plamen Orešarski Foto: SCANPIX

Bulgaaria peatab South Streami gaasitoru ehitustööd pärast seda, kui Euroopa Liit ja USA olid teravalt kritiseerinud Sofia otsust selle ehitamisega jätkata, teatas peaminister Plamen Orešarski pühapäeval.

«Olen andnud korralduse kogu töö peatamiseks. Langetame otsuse edasiste arengute asjus konsultatsioonide järel Brüsseliga,» ütles Orešarski kohtumise järel Ühendriikide senaatoritega.

Vene energeetikaministeeriumi pressiesindaja sõnul ei ole neile Bulgaarialt laekunud ametlikku kirja projekti ehitustööde peatamise kohta.

Bulgaaria on varem avaldanud lootust, et South Streami Bulgaaria lõigu ehitustööd algavad veel sel aastal.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja Sabine Berger ütles teisipäeval, EL-i liikmesriikide ja Venemaa vahel South Streami torujuhtme kohta sõlmitud kokkulepped ei vasta bloki seadustele ega kolmanda energiapaketi põhiseisukohtadele.

Euroopa Liit palus seepeale Bulgaarial ehitustööd peatada.

Venemaal on sõlmitud Austria, Bulgaaria, Ungari ja Itaaliaga kokkuleppe, mille kohaselt hakkab South Stream alates 2018. aastast tarnima Euroopasse 63 miljardit kuupmeetrit Vene gaasi aastas. Gaasijuhtme Serbia lõigu ehitus algas 2013. aasta novembris.

Komisjoni pressiesindaja lisas, et komisjon soovitab oma energiajulgeoleku strateegiast lähtuvalt peatada South Streami ehituse nii kauaks, kuni see vastab EL-i seadustele ning arvestab bloki energiajulgeolekut.

Venemaa on seadnud EL-i kolmanda energiapaketi Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO) kahtluse alla, õõnestades sellega aasta algul projekti EL-i seadustega vastavusse viimiseks loodud EL-i ja Venemaa ühist töögruppi, lausus Berger.

Ühendriigid on kritiseerinud Sofia eelmise kuu otsust anda gaasijuhtme Bulgaaria lõigu ehitamine Vene firmale Stroitransgaz, millele USA on kehtestanud sanktsioonid.

USA suursaadik Bulgaarias Marcie B.Ries ütles reedel, et Washington on Sofia otsuse üle «tõsiselt mures». «Praegu ei ole aeg ajada Venemaaga asju nii nagu tavaliselt. Me soovitame Bulgaaria firmadel hoiduda koostööst juriidiliste isikutega, kellele Ühendriigid on sanktsioonid kehtestanud,» lausus ta.

Euroopa Liidu energeetikavolinik Günther Oettinger ütles esmaspäeval, et blokk ei jätka kõnelusi South Streami projekti üle enne, kui Venemaa ei ole muutnud oma suhtumist Ukraina kriisi.

«Me jätkame kõnelusi siis, kui Venemaa hakkab jälle järgima rahvusvahelist õiguspraktikat ja kui ta on valmis konstruktiivseks koostööks meie energiaseaduse alusel,» ütles energeetikavolinik.

Euroopa Liit toetab South Streami gaasijuhtme ehitamist, kuid see peab vastama EL-i seadustele, mille kohaselt gaasi tarnija ja torujuhtme operaator peavad olema lahutatud ning kolmandatele pooltele on tagatud torujuhtme kasutamine.

Bulgaaria sõltub täielikult Ukraina kaudu riiki jõudvast Vene gaasist ja püüab tagada, et järgmine kord, kui Kiiev ja Moskva tülli pööravad, ei kahjusta see gaasitarneid Bulgaariale.

Pühapäeval USA senati delegatsiooni koosseisus Bulgaaria juhtidega kohtunud rahvaesindaja John McCaini sõnul «tervitavad Ühendriikide senaatorid Bulgaaria otsust püüelda energiasõltuvuse vähendamise poole ühest ainsast riigist».

Ta lisas, et senaatorid sooviksid näha Venemaa osatähtsuse vähendamist nii väikseks kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles