Haglund: mulle Venemaa n-ö suure venna hoiak ei meeldi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Carl Haglund.
Soome kaitseminister Carl Haglund. Foto: SCANPIX

Soome kaitseminister Carl Haglund ütles Venemaa hiljutisi kriitikanooli kommenteerides, et neist paistab läbi n-ö suure venna hoiak ja talle isiklikult see ei meeldi.

«Venemaal on komme öelda selliseid asju oma eesmärkide saavutamiseks. Venemaa teab olukorda, mis meil oli enne Ukraina kriisi puhkemist,» nentis ta ajalehele Ilta-Sanomat.

Vene välisministeeriumi koduleheküljele riputati hiljuti üles pressiesindaja Aleksandr Lukaševitši intervjuu RIA Novostile. Tema väitel on soomlased viimase kolme kuu jooksul lükanud edasi või tühistanud mitmeid visiite ja ühiseid ettevõtmisi. Tühistatud kohtumiste seas mainib ta Haglundi Venemaa-visiiti.

Haglund tõi esile ka eilses Hufvudstadsbladetis ilmunud intervjuud Vene presidendi Vladimir Putini lähikonda kuuluva uurija Sergei Markoviga.

«Markovi intervjuu viitas sellele, et üks osa Venemaa kasutatavaid mõjutusviise on teravate sõnumite avaldamine aktiivse meediasuhtluse abil,» selgitas Haglund.

«Ma ei kasutaks just infosõja mõistet, kuid Markovi intervjuu oli propaganda ja ei midagi muud. Venemaa välisministeeriumi avaldatud lugu kuulub samasse žanrisse, kuid pole nii terav,» rääkis ta.

Haglundi oletusel on Markovi intervjuu ja Vene välisministeeriumi avaldus teineteisega seotud.

«Mulle teeb nende Vene kommentaaride puhul muret see, et nemad loodavad meilt alati saada oma tegevuse osas mõistmist, kuid samas nad viitavad sellele, et neil on õigus oma nägemusele meie tegudest. Nad panevad pahaks, kui mõistame hukka nende tegutsemise Krimmis. Samas võtavad nad omale õiguse olla teisel arvamusel meie võimalikust NATO-liikmesusest ja isegi süüdistavad meid.»

Haglundi sõnul viitab Venemaa käitumine sellele, et riik ei võta Soomet võrdväärse naabrina. «Nad võtavad sisse n-ö suure venna hoiaku ja mulle isiklikult see ei meeldi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles