Niinistö: mõistan, miks Venemaa pole Soomega rahul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö (seljaga) tervitab Vene välisministrit Sergei Lavrovi.
Soome president Sauli Niinistö (seljaga) tervitab Vene välisministrit Sergei Lavrovi. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu ja Venemaa suhteid pole praegu kõige paremad, kuid Soome ja Venemaa omavahelist läbikäimist Venemaa ELi suunas visatud teravused ei näi segavat, ütles president Sauli Niinistö pärast kohtumist Vene välisministri Sergei Lavroviga.

«Minu jaoks on kõige olulisem see, et president (Vladimir) Putin on selgelt öelnud, et mõistab Soome positsiooni Euroopa Liidu kui otsuste langetaja selja taga,» ütles ta Helsingin Sanomate vahendusel.

Niinistö tunnistas, et saab aru Venemaa rahulolematusest Soome käitumise üle, kui naaberriik järgib ELi Vene-vastaseid sanktsioone. «Küsimus on nüüd kindlasti selles, et kõiki ministrite tasemel kokku lepitud kohtumisi pole toimunud. Siin peame kinni ELi langetatud otsustest.»

Niinistö ja Lavrovi kohtumise keskne teema oli olukord Ukrainas. «Tahtsin arutada kahte teemat. Kõigepealt seda, millisena näeb Venemaa akuutse kriisi lahendamise võimalusi ja kuidas Venemaa saak lahendust mõjutada. Teine teema oli ELi ja Venemaa põhisuhe, et kuidas jõuda taas õigetesse rööbastesse,» rääkis Soome riigipea.

Lavrov oli kohtumisel kinnitanud, et Venemaa austab Ukraina valimistulemust. «Nad tunnevad, et on teinud kõik võimaliku ja ootavad nüüd president (Petro) Porošenkolt võimalikku relvarahuettepanekut ja sellele vastavat tegutsemist.»

Niinistö tunnistas, et Euroopa Liidu ja Venemaa suhted on muutunud keeruliseks. Nii uniooni kui Venemaa majanduskasv on kuivanud kokku. Nüüd, kus suhted on pingelised, jäädakse ilma võimalusest arendada koos Vene tohutute toorainevarude kasutamist.

«Oleme Soomes püüdnud aastaid teha tööd selle nimel, et ELi ja Venemaa suhe toimiks. Ütlen avameelselt, et sellest oleks kasu nii ELile kui Venemaale, kuid suurim kasu oleks Soomele. Jätkame loomulikult samas suunas.»

Lavrov on kolleeg Erkki Tuomioja kutsel Soomes kahepäevasel visiidil. Eile kohtus ta Turus Tuomiojaga, täna Kultarannas president Niinistöga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles