Mobiiltelefonid tapavad mesilasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Indias tehtud uurimus tõestas, et mobiiltelefonide kiirgus võib vähendada mesilaste populatsiooni.

Mesilaste arv vähenes eelmisel aastal Inglismaal 17 protsendi võrra ning USAs lausa 30 protsenti, kirjutab CNN.

Kui tavaliselt peetakse mesilaste populatsiooni vähendajateks parasiitputukaid, väetisi ja kliimamuutust, siis India teadlaste arvates võivad suureks süüdlaseks olla ka mobiiltelefonid.

Panjabi Ülikoolis Chandigarhis, Põhja-Indias asetasid uurijad mobiiltelefonid tarudesse ja lülitasid need iga päev 15 minutiks sisse. Pärast kolm kuud kestnud katset oli näha, et mesilased ei tootnud enam mett, emamesilase munemine oli häiritud ning mesilaste arv oli drastiliselt vähenenud.

Suurbritannia bioloog Andrew Goldsworthy sõnul on võimalik, et mobiiltelefoni kiirgus mesilastele halvasti mõjub. Selle põhjuseks on ilmselt nende eriline pigment, mida nad kasutavad orienteerumiseks.

«Pigmendi abil tunnetavad nad maa magnetvälju, aga kiirgus takistab neil informatsiooni saamist, mistõttu nad ei leiagi oma taru enam üles,» ütles Goldsworthy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles