Kross: Iraagis toimuv sarnaneb Ida-Ukraina olukorraga

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Andres Haabu / Postimees

Iraan kasutab ära kõik võimalused, et oma huve edendada ja Iraagis toimuvasse sekkuda, nagu teeb ka Venemaa naaberriigis Ukrainas, leiab julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross.

Krossi sõnul on Iraagis puhkemas sunniitide ja šiiitide vaheline täiemõõduline ususõda, vahendas ERR uudised «Aktuaalset kaamerat».

Julgeolekueksperdi hinnangul on eriti ohtlikud šiiidi juhtivvaimulike üleskutsed usukaaslastele ühineda Iraagi armeega ning minna võitlema sunniitlike äärmuslastega ja tema meelest on Iraagi konflikt juba muutunud võitluseks erinevate relvarühmituste vahel, kus Iraagi armeele on jäänud kõrvaline roll.

«Mõnes mõttes on selline paralleelolukord Ida-Ukrainaga: on üsna palju väiteid, et Iraani sõdurid juba sõdivad Iraagis, kuigi Teheran väidab, et veel ei ole vägesid saadetud. On päris selge, et kui Iraan ei ole kogu seda situatsiooni provotseerinud, siis vähemalt kasutab ära kõik võimalused, et oma huve edendada ja Iraagis sekkuda,» rääkis julgeolekuekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles