Hiina hukkab kolm Tiananmeni rünnaku korraldajat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina kohus mõistis mullu oktoobris Pekingi peaväljakul toimunud ja viis inimelu nõudnud rünnakuga seoses surma kolm isikut.

Lisaks mõistis Xinjiangi piirkonnas Ürümqis asuv kohus ühele süüalusele eluaegse vanglakaristuse, veel neli isikut peavad kandma viie- kuni 20-aastast vanglakaristust. Teadaolevalt on kõik süüalused pärit samast Hiina loodeosas asuvast Xinjiangi Uiguu­ri autonoomsest piirkonnast.

Rünnaku käigus sõitis maastur pealinnas Tiananmeni väljakul ajaloolise Keelatud linna värava juures rahvasumma ja süttis. Surma said autos viibinud mees, tema naine ja ema ning kaks Hiinast pärit turisti. Vigastada said veel 40 inimest.

Nafta- ja gaasirikas Xinjiang on piirkond, kus pinged islamiusuliste uiguuride ning keskvalitsuse ja Hiina põlisrahvuse esindajate hanide vahel on ilmsed. Kokkupõrked iseseisva islamiriigi moodustamist taotlevate, turgi keelterühma kuuluvate uiguuride ja nende maale ümber asunud hanide vahel on tihti ka verised.

Kui Hiina kommunistliku partei hinnangul kujutavad uiguuri separatistid pidevat ohtu riigi julgeolekule, siis uiguuride sõnul on keskvalitsuse poliitika eesmärk islamiusuliste kultuuri ja rahvustunde allasurumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles