Britid saavad järgmisel aastal valimisreformi poolt hääletada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisreformi pooldav Nick Clegg
Valimisreformi pooldav Nick Clegg Foto: SCANPIX

Suurbritannias toimub järgmisel aastal kauaoodatud referendum valimissüsteemi muutmise üle.

Koalitsiooni ministrid kohtusid eile ning väidetavalt toimub 5. mail 2011 referendum selle üle, kas asendada praegune majoritaarne «võitja võtab kõik» valimissüsteem veidi proportsionaalsemaga, kirjutab Telegraph.

Uut valimissüsteemi pooldav asepeaminister Nick Clegg peab kõige õigemaks alternatiivhäälesüsteemi, kus valijad ei pea kartma, et nende hääled raisku lähevad.

Kuigi Austraalias levinud alternatiivhäälesüsteem pole samuti proportsionaalne ning soosib siiski tugevamaid parteisid, on see siiski esimene samm, et muuta valimised veidi proportsionaalsemaks ning anda suuremad võimalused ka väikeparteidele.

Alternatiivhäälesüsteem tähendab, et valijad reastavad kandidaadid oma soovi kohaselt hääletussedelil. Kui esimeste eelistuste alusel ükski kandidaat enamuse toetust ei pälvi, eemaldatakse viimaseks jäänu konkurentsist ning võetakse arvesse tema toetajate teised eelistused. Protsessi jätkatakse seni, kuni üks kandidaatidest saavutab hääletamisest osavõtnute enamuse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles