Seisukohad lennukis võivad tõeks saada paari aasta pärast

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryanair peab plaani hakata pakkuma seisukohti ja teha tualetid tasuliseks.
Ryanair peab plaani hakata pakkuma seisukohti ja teha tualetid tasuliseks. Foto: SCANPIX

Odavlennufirma Ryanair on häälekalt rääkinud oma plaanidest lüüa osa istmeid lennukitest välja ja pakkuda reisijatele seisukohti. Euroopa lennuliikluse turvalisusega tegelevate ametnike hinnangul ei saa sellise plaani teostamisest aga praegu juttugi olla.

Kõige varem võib seisukohtade pakkumine lennukis kõne alla tulla kahe aasta pärast, sest taolisel kujul lennureiside korraldamiseks peaks praegu kehtivad reeglid põhjalikult ümber tegema, vahendas The Guardian.

Üks lihtsamaid Euroopa lennuohutusameti reegleid, mis Ryanairi plaani praegu teostada ei luba, sätestab, et igale lennukisviibijale, kes on üle kahe aasta vana, peab olema istekoht.

«See idee on ennekuulmatu ja on vähe tõenäoline, et see lähimas tulevikus rohelise tule saaks,» kommenteeris ameti esindaja.

Lennufirma ise tunnistab, et seisukohtade pakkumine ja sellega koos käiv tasuliste tualettide idee on praegu alles algstaadiumis, kuid siiski võiks need tõeks saada 18 kuu või paari aasta pärast.

Praegu on Ryanairil käsil kõnelused uute lennukite tellimused Boeinguga. Korra on lennukivalmistaja tellimuse juba tagasi lükanud, kuid nüüd istutakse taas laua taga.

Tavalise lennukiga võrreldes poleks seisuruumiga lennukis enam tagaosas asuvaid tualette ning üks istmerida vähem. Tagumiste tualettide kaotamise tõttu käib seisukohtadega kaasas ka pardale allesjäävate tualettide tasuliseks muutmine. «See tähendab, et meil jääb lennuki esiossa vaid üks tualett ja nii tuleb meil ilmselgelt vähendada selle liigset tarvitamist, seega kehtestame tasu,» kõlas Ryanairi selgitus.

Askeetlikke tingimusi plaanib lennufirma alustuseks sisse seada vaid lühematel reisidel, näiteks London-Dublin liinil, mille puhul kestab lend alla tunni. Hiljem võib see kõne alla tulla ka pikematel sõitudel.

Seisukohtade hinnad on Ryanairil plaani algusjärgust hoolimata samuti välja mõeldud – osa kohti võiks olla isegi tasuta, osa maksaks 5, osa 10 eurot (78 ja 156 krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles