Leedu BNS taunib ajakirjanike vestluste pealtkuulamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp
Leedu lipp Foto: SCANPIX

Uudisteagentuur BNS pöördus täna Leedu ülemkohtu esimehe Gintaras Kryževičiuse, peaprokuröri kohusetäitja Darius Raulusaitise ja erijuurdlusteenistuse (STT) juhi Saulius Urbanavičiuse poole seoses agentuuri ajakirjanike vestluste massilise pealtkuulamisega.

Prokuratuuri andmetel tuli hiljutisel eeluurimisel riigisaladuse lekitamise ja kuritarvitamise üle ilmsiks BNS 17 praeguse ja endise töötaja telefonivestluste pealtkuulamine ja salvestamine.

«Ajakirjanike vestluste massiline pealtkuulamine on pressivabaduse jõhker rikkumine, mis on õigusriigi põhimõtetest lähtuvas demokraatlikus riigis absoluutselt vastuvõetamatu,» ütles Leedu BNS pressiteates.

BNSi väitel olid protseduurilised sunnimeetmed ebaproportsionaalsed ning võinuks paljastada konfidentsiaalsed infoallikad ning rikkuda põhjendamatult BNSi töötajate privaatsust.

Peaprokuratuuri organiseeritud kuritegevuse ja korruptsiooni osakonna prokurör teavitas BNSi uurimissammudest esmaspäeval.

Kõnede pealtkuulamiseks andis loa Vilniuse kohus. Kohtu otsuse sunnimeetmete kohta võib vaidlustada Vilniuse ringkonnakohtus.

Eeluurimist alustati möödunud aastal, kui BNS teatas riikliku julgeolekuameti hoiatusest riigijuhtidele ja kahele parlamendikomiteele võimalike infoprovokatsioonide eest.

Presidendi pressinõunikule Daiva Ulbinaitele esitati kahtlustus ametiseisundi kuritarvitamises ja riigisaladuse lekitamises.

Uurimise käigus otsis erijuurdlusteenistus läbi ühe BNSi toimetaja kodu, küsitles kuut agentuuri töötajat ja konfiskeeris mõned arvutid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles