Iisraeli leht nimetas Ilvest ajaloo moonutajaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves asetamas pärga holokausti memoriaalile Jeruusalemmas.
Toomas Hendrik Ilves asetamas pärga holokausti memoriaalile Jeruusalemmas. Foto: SCANPIX

Iisraeli päevalehe Haaretzi arvamuslugu kritiseeris president Toomas Hendrik Ilvese sõnavõttu tema hiljutise riigivisiidi ajal, kus Eesti riigipea võrdles eestlaste ja juutide saatust.

«Eesti presidendi moondunud loogika kohaselt olid juutidest ohvrid, kes eestlaste poolt holokausti ajal mõrvati ja eestlastest tapjad partnerid,» kirjutab Haaretz.

«Samas kõnes ei maininud külaline kordagi holokausti, isegi ühe sõnaga, või Eestis elanud 4500 juudi saatust Teise maailmasõja ajal,» kirjutas ajaleht.

Loo kohaselt tervitas suurem osa inimestest Eestis nagu ka teistes Balti riikides natside saabumist ja pidas neid vabastajateks, mitte vallutajateks. «Eesti juutidel oli õnne, et pärast seda kui natsid 1941. aasta juunis Nõukogude Liitu tungisid, hoidsid nad mõni nädal tagasi, enne kui selle riigi vallutasid. Vahepeal suutis umbes 3500 juuti Nõukogude Liitu põgeneda,» tuletab artikli autor Yossi Melman meelde.

«1000 Eestisse jäänud juudist mõrvati natside ja nende Eesti kollaborantide poolt 993. Natsid transportisid juute Eestisse ja tapsid nad sealsetes koonduslaagrites. Laagrivalvurid olid eestlased.»

Artikkel lisab, et  Eesti 36. Kaitse Rindepataljon osales SSi kõrval massihukkamistes praeguse Valgevene territooriumil.

Melmani arvates ei ole USAs elanud Ilves küll holokausti eitaja, kuid teda on sobilik kutsuda holokausti moonutajaks.

See Efraim Zuroffi loodud termin kehtib Melmani arvates kõigi Balti riikide juhtide ja teiste Kesk- ja Ida-Euroopa liidrite kohta, kes tahavad kommunismi ja natsismi kuriteod võrdsustada.

Sellega eitatakse tema arvates aga fakti, et  holokaust on unikaalne tragöödia. Ta hoiatab parasjagu päevakorral oleva 23. augusti totalitaarsete režiimide ohvrite mälestuspäevaks muutmise eest, kuna siis pole kellelgi vaja enam holokausti päeva. Melman ei unusta sedagi, et suurem osa eestlastest olid selle tähtpäeva sisseseadmise vastu.

Ta nimetas ühtlasi uskumatuks seda, et Iisraeli avalikkuses ei ole keegi teine Ilvese vastu sõna võtnud.

Melman on Haaretzi militaarteemade korrespondent, enda sõnul vasakpoolsete vaadetega.

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam märkis, et soovitab artikli kirjutanud Yossi Melmanil lugeda, mida kirjutas president Ilves 28. juunil holokausti märtrite ja kangelaste memoriaalis Yad Vashem külalisteraamatusse.

Ilves kirjutas: «Langetan pea miljonite holokaustiohvrite mälestuse ees. Me ei tohi unustada seda õudust mitte kunagi. See kohutav kuritegu inimeste ja inimsuse vastu meenutab meile üha uuesti ja uuesti, kui oluline on teha kõik, et totalitaarsed ning inimvihkajalikud režiimid ei pääseks kusagil ega kunagi võimule.»

«See on olemas ka inglise keeles ning minu soovitus on selle arvamusloo autorile, et ta ka seda loeks. Seal on kõik öeldud,» ütles Sildam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles