Simmi intervjuu Saksa meediale: kõndisin justkui pidevalt noateral

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hermann Simm
Hermann Simm Foto: SCANPIX

Riigireetmise eest vangi mõistetud Herman Simm andis Tallinnas kaitsepolitsei ametnike juuresolekul Saksa meediaväljaandele Spiegel-Online pika intervjuu.

Terve intervjuu toimus saksa keeles ning mehelt küsiti nii tema lapsepõlve kui ka spioonitöö kohta.

Nõukogude Liidu teenistuses olemist mees eitas. «Ma soovisin politseiks hakata. Ma olin 25 aastat miilitsas ja viis politseis. Ma hindan seda, et ma kunagi KGBs ei olnud. Ma olin politseiülem, mitte KGB ülem.»

Samas tunnistas mees, et ta tundis KGB inimesi ning ilma nendeta poleks mitmed operatsioonid üldse võimalikud olnud. Siiski peab Simm end pigem eestlaseks. «Ma olen end alati eestlasena tundnud ja ma olin siis (taasiseseisvudes) Eesti tuleviku suhtes väga optimistlik. Venemaaga pole ma end kunagi identifitseerinud,» ütleb mees.

Seda, mis põhjustas nördimuse ning teda spioonitegevuseni viis, põhjendab Simm sedasi: «Ma kaotasin tollal valesüüdistuste tõttu oma töö politseis. Ma ostsin 93 000 krooni eest politseile Vene soomusautosid, aga seejärel öeldi mulle, et ma ei oleks tohtinud maksta, kuna autod niigi Eestile kuulusid.»

Simm kirjeldab intervjuus ka oma esimesi spioonikogemusi. «Alguses oli informatsiooni edastamine ikka väga keeruline. Aga mida kõrgemale ma jõudsin, seda lihtsamaks asi muutus,» ütleb Simm.

«Spioon olla on justkui pidev noateral kõndimine. Ma muutusin juba siis närviliseks, kui ma ühte ja sama inimest mitu korda päevas kohtasin,» kommenteeris Simm oma endist tegevust. Taolist pinget maandas mees aga hea muusika, filmide, kunsti ja kultuuriga.

Spioonitegevust ei saanud mees aga täpselt kirjeldada, kuna kapo ametnikud selle ära keelasid. «Ma jälgisin alati seda, et lambad oleksid terved ja hundid söönud, kui te mõistate, mis ma öelda tahan,» kommenteeris Simm salajase info jagamise hulka.

Küsimusele, kus Simmi tegevust juhtinud ohvitser Sergei Jakovlev hetkel asub, vastab mees: «Onu Sami juures. See on minu teooria, igatahes ei ole ta Venemaal. Tal läheb kindlasti paremini kui minul.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles