Vene energiaminister süüdistas ELi survestamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
South Streami gaasitoru Bulgaarias Rasovos.
South Streami gaasitoru Bulgaarias Rasovos. Foto: SCANPIX

Osa South Streami gaasitoru projektis osalevaid riike on sattunud Euroopa Liidu surve alla, teatas Vene energiaminister Aleksandr Novak.

«Euroopa Komisjon on võtnud karmikäelise hoiaku piiriüleste infrastruktuuriprojektide osas, kus Venemaa osaleb,» ütles Novak eile. «Täna on osa South Streami partnerid surve all. Eriti on ähvardatud meie Bulgaaria kolleege.»

Bulgaaria peaminister Plamen Orešarski teatas ülemöödunud nädalal, et andis pärast konsultatsioone Euroopa Liiduga korralduse ehitustööde peatamiseks. Seejärel teatasid ka Serbia võimud Bulgaaria otsusele viidates, et peatavad ajutiselt gaasitoru ehitustööd.

Ukrainat vältiv South Stream, mille ehitust alustati 2012. aasta lõpus, kulgeb Musta mere põhjas ja hargneb Bulgaarias kaheks. Üks haru suundub Kreeka kaudu Itaaliasse ning teine Serbia ja Ungari kaudu Austriasse. Venemaa on kõigi asjasse puutuvate riikidega sõlminud lepingud.

South Stream on Vene gaasimonopoli Gazprom ja Itaalia suurfirma ENI koostööprojekt, mille ehitustöid alustati Lõuna-Venemaal Anapas mullu detsembris. Lõuna-Euroopa riike gaasiga varustav torustik peaks valmima 2018. aastaks ning tarnima Lõuna-Euroopa riikidesse 63 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Analüütikud usuvad, et torustik suurendab Venemaa niigi tugevat haaret Euroopa energiaturu üle, kuna see konkureerib Euroopa Liidu plaanitava Nabucco-nimelise gaasitoruga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles