Soome kodanikust islamist ähvardas Facebookis rünnakutega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto ähvarduse juures.
Foto ähvarduse juures. Foto: Facebook

Soome kaitsepolitsei (Supo) teatel on neile teada Soome kodanikust naise isik, kes ähvardas suhtlusvõrgustikus Facebook šiiite.

Musta burkat kandev, relvaga vibutav ja enda sõnul pommivööd kandev kahtlusalune kirjutas pildi kõrval ilmunud osaliselt vigases soomekeelses kommentaaris: «Allah on toonud mind Süüriasse, kus on tapmiseks palju šiiite. […] Ma valisin tee Iraaki läbi Süüria, et võidelda seal šiiitide vastu.»

Supo teatel on nad ähvardustest teadlikud ja nende taga olev isik on tuvastatud. Täpsemalt ei soovitud teemat kommenteerida.

Supo andmetel on Soomest Süüriasse reisinud vähemalt kümmekond inimest, kellest osa võtab osa ka lahingutest. Süüria on Supo teatel islamistide jaoks ahvatlev paik. Sinna on iseseisvalt suhteliselt lihtne reisida ja soovijatel on kerge omandada väärtuslikku lahingukogemust. See omakorda tagab islamiäärmuslaste seas kõrgema staatuse.

Supo hinnangul on selliste riskirühma kuuluvate inimeste arvu kasv tulevikus Soome jaoks märkimisväärne julgeolekualane proovikivi. Kaitsepolitsei hinnangul kuulub praegu riskirühma hinnanguliselt 200 inimest, keda ka jälgitakse.

Kaitsepolitsei hinnangul on tõenäolisim oht, et Süüriast naasnud islamistid asuvad Soomes värbama uusi võitlejaid. Seda, et nad Soomes terroriakte sooritaks, peetakse ebatõenäoliseks.

«Süüria konflikti puhul on keskne küsimus lõhe sunni ja šiiia moslemite vahel. Seetõttu on mõistagi võimalik, et Süürias toimuval on lainetav mõju ka siin Soomes,» kommenteeris Supo esindaja Jyri Rantala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles