Mikser: julgeolekuolukord Euroopas on pöördumatult muutunud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Rootsi kaitseministreid tervitab auvahtkond.
Eesti ja Rootsi kaitseministreid tervitab auvahtkond. Foto: Rootsi kaitseministeerium

Kaitseminister Sven Mikser kohtus neljapäeval Stockholmis Rootsi kaitseministri Karin Enströmiga ning mõlemad tõdesid, et julgeolekuolukord Euroopas on pöördumatult muutunud.

Ministrid arutasid olukorda Ukrainas ja sellest tulenevat mõju regionaalsele julgeolekule, samuti käsitleti Euroopa Liidu Põhjala lahingugrupi ettevalmistusi ning Eesti-Rootsi kaitsealase koostööga seonduvaid küsimusi, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Ministrid tõdesid, et julgeolekuolukord Euroopas on seoses Ukraina sündmustega pöördumatult muutunud. See toob endaga kaasa vajaduse panustada senisest enam kaitsekoostöösse nii liitlaste kui ka partneritega, kes jagavad meiega samu arusaamu ja väärtusi, seda nii Euroopa Liidu, NATO kui ka kahepoolsete initsiatiivide raames.

«Eesti julgeolek on seda kindlam, mida tihedam on meie koostöö naabritega,» ütles kaitseminister Sven Mikser ja tunnustas Rootsi toimekust Põhjala-Balti regiooni kaitsekoostöös. Minister Mikser kinnitas, et kõige tõhusamalt võiks ühiseid julgeolekueesmärke edendada NATO raamistikus ning avaldas heameelt, et Rootsis on hoogustunud debatt NATO liikmelisuse üle.

Ministrid arutasid ka osalust rahvusvahelistel operatsioonidel ja lähiaja plaane selles vallas – sarnaselt Eestiga osaleb Rootsi ISAF missioonil Afganistanis ja Euroopa Liidu väljaõppemissioonil Malis. Lepiti kokku ka kaitsekoostöö süvendamises hangete, küberkaitse ja kaitsealaste abiprogrammide valdkonnas.

Mikser ja Enström rääkisid kohtumisel ka Rootsi juhitava Põhjala lahingugrupi järgmise rotatsiooni teemadel. «Euroopa Liidu ühise julgeoleku- ja kaitsepoliitika raames on Põhjala lahingugrupis osalemine Eesti jaoks prioriteediks,» sõnas kaitseminister Mikser. Samuti tervitas Mikser Rootsi üha suuremat osalemist paljudel regionaalsetel õppustel. «Rootsi osalemine näiteks Balti õhuväeõppustel ja mereväeõppustel Open Spirit ning BALTOPS on olnud äärmiselt väärtuslik koostegutsemisvõime tõstmisel,» ütles kaitseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles