Rootsis avastati kümneid tüdrukute sandistamisjuhtumeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste ümberlõikamise vastase kampaania plakat Ugandas.
Naiste ümberlõikamise vastase kampaania plakat Ugandas. Foto: Wikipedia

Rootsis Norrköpingi linnas on avastatud kümneid noorte tüdrukute sandistamisjuhtumeid ümberlõikamise teel, kirjutas ajaleht Norrköpings Tidningar.

Väljaande informatsiooni kohaselt avastasid ühe kooli tervishoiuametnikud, 30 ümber lõigatud tüdrukut on. Nendest 28 olid langenud kõige räigemal kujul ümberlõikamise ohvriks.

Norrköpingi sotsiaalhoolekandele on eraldatud raha laste abistamiseks.

Rootsis on naiste ümberlõikamine olnud kuritegu 1982. aastast alates. Selle eest võib saada kuni kümneaastase vanglakaristuse, kui kohus leiab, et tegemist on eriti räige juhtumiga. Aastast 1999 on naiste ümberlõikamine karistatav ka siis, kui see on korda saadetud välismaal.

Suvepuhkuse alates kasvab risk, et tüdrukud viiakse vägisi nende vanemate kodumaale, kus nad sandistatakse, kirjutas Norrköpings Tidningar.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on üle maailma hinnanguliselt 100 kuni 140 miljonit tüdrukut ja naist, kes peavad leppima ümberlõikamise ehk väliste suguorganite sandistamise tagajärgedega. Protseduur on rahvusvaheliselt tunnistatud tüdrukute ja naiste inimõiguste rikkumiseks. WHO järgi hõlmab naiste ümberlõikamine protseduure, millega tahtlikult moonutatakse või sandistatakse naiste väliseid suguorganeid mittemeditsiinilistel põhjustel.

Levinuim ümberlõikamine hõlmab kliitori ja häbememokkade eemaldamist, esineb ka tupeava kinniõmblemist. Naiste ümberlõikamised on vägagi levinud Aafrikas, mõnel pool Aasias ning Lähis-Idas vigastatakse niiviisi ligi 10 000 tütarlast päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles