Soome valitsusprogramm: kasvupakett kolmekordistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koonderakonna esimees Alexander Stubb.
Koonderakonna esimees Alexander Stubb. Foto: SCANPIX

Soomes lõppenud minivalitsusläbirääkimistel jõudsid osapooled eile õhtul kokkuleppele, kasvupakett suurenes kolm korda ja kerkis seega kevadel kokkulepitud 600 miljonilt eurolt 1,7 miljardi euroni.

Kogupakett suurenes, kuna valitsus otsustas tõhusamalt panustada elamu-, metroo- ja tee-ehitusse. Majanduse elavdamiseks peab riik laenu veelgi enam juurde võtma, vahendas yle.fi.

Valitsusläbirääkimisi juhtinud Koonderakonna esimees Alexander Stubb avaldas lootust, et võlgade võtmine pannakse punkt 2018. aastal ehk hiljem, kui seda plaanis teha Jyrki Kataineni valitsus.

«Lisavõlg on protsentuaalselt lõppude lõpuks väike. Me loodame, et majandusseis on selline, kus null- või miinuskasvu aeg on läbi,» põhjendas Stubb täiendava laenu võtmist.

Koonderakonna (Kokoomus) nö sõrmejälgi on programmis näha maksustamise leevendamise tõttu. Küll aga otsustati loobuda ideest kehtestada vanadele hüdroelektri- ja tuumajaamadele uus maks (windfall), mis ei meeldinud valitsuskoalitsiooni kuuluvale Roheliste Liidule.

Kristlike demokraatide juht Päivi Räsänen oli rahul, et lastega perede positsiooni tugevdati maksukärpe kaudu, kuigi lastetoetuste vähendamisest ei loobutud.

Sotsiaaldemokraatide (SDP) juht, rahandusminister Antti Rinne on paketiga rahul, sest tema hinnangul edendab see majanduskasvu ja aitab kaasa tööhõivega seotud probleemide lahendamisele. Eriti oluliseks pidas ta lastega peredele kehtestatavat maksusoodustust, millega saab kompenseerida kevadistel eelarveläbirääkimistel kokkulepitud lastetoetuste vähendamist.

«Me pidime leidma midagi sellist, mis viitaks selgelt tõsiasjale, et me tahame hoolitseda lastega perede eest,» ütles Rinne Helsingin Sanomatele.

Keskerakonna parlamendifraktsiooni esimees Kimmo Tiilikainen kritiseeris valitsusläbirääkimisi, kuna lahendust ei saanud tööhõive- ega majandusprobleemid. Tema arvates oleks olnud vaja astuda konkreetseid samme ja teha pikemas perspektiivis majanduskasvu ning uusi töökohti tagavaid uuendusi.

Stubbi valitsuse juhtimisel Soome suunda ei muuda. Tiilikainen pani pahaks, et valitsus näib jätkavat Jyrki Kataineni valitsuse joont ega võta arvesse opositsiooni ettepanekuid.

Lisaks kritiseeris ta SDP esimeest Antti Rinnet. Ta tõdes, et vastupidiselt lubadusele ei tühistatud lastetoetuste, pensionide ning töötuabirahade kärpimist.

Soome praeguses valitsuses on viis koalitsioonipartnerit. Koonderakonna kahe uue ministri nimed peaks selguma järgmisel nädalal.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles