Lõppes Iraani tuumakõneluste viies voor

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu kõneisik Michael Mann.
Euroopa Liidu kõneisik Michael Mann. Foto: SCANPIX

Iraani ja kuue suurriigi esindajad lõpetasid reedel tuumakõneluste viienda vooru, läbirääkimiste osalised on hakanud visandama lõplikku kokkulepet ning kohtuvad taas 2. juulil, teatas Euroopa Liit.

«Me oleme teinud kogu nädala äärmiselt kõvasti tööd, et leida ühendavad elemendid 2. juulil Viinis algavaks järgmiseks kõnelusvooruks,» ütles EL-i kõneisik Michael Mann.

«Me oleme pesitanud üksteisele paljudes küsimustes hulga ideid ja alustanud (leppe) visandamise protsessi,» lisas ta.

Lääs eesotsas USA-ga taotleb Iraani tuumaprogrammi kahandamist seoses kahtlustega, et islamiriik üritab programmi varjus endale tuumarelva ehitada. Iraan nõuab tuumaprogrammi muutmise eest USA ja Lääne kehtestatud sanktsioonide tühistamist.

Tähtsateks aruteluteemadeks on olnud võimaliku lõpliku leppe püsivus, sanktsioonide tühistamise kiirus, Iraani osaliselt valmisehitatud Araki tuumareaktor ning varasemad süüdistused tuumarelva ehitamises. Tähtsaimaks on aga jäänud nii tuumaenergia tootmiseks kui tuumarelva ehitamiseks vajaliku uraani rikastamise küsimus.

Eelmisel aastal sõlmitud Genfi leppe kohaselt peatas Iraan uraani rikastamise 20-protsendise rikastusastmeni vastutasuks sanktsioonide osalise leevendamise eest. Teheranil on lubatud jätkata uraani rikastamist viieprotsendise rikastusastmeni. Tuumarelvakõlbuliku uraani saamiseks on vaja jõuda enam kui 90-protsendise rikastusastmeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles