Moskva: Läti põhiseaduse preambul seab lätlased eelisolukorda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti sõdur ootab USA 173. õhudessantbrigadi saabumist.
Läti sõdur ootab USA 173. õhudessantbrigadi saabumist. Foto: SCANPIX

Läti põhiseaduse preambul, mille Läti parlament sel nädalal heaks kiitis, süvendab veelgi ühiskonna rahvuslikku lõhestatust, ütles Vene välisministeeriumi inimõiguste, demokraatia ja õigusriigi volinik Konstantin Dolgov.


«On selge, et selle poliitiliselt kallutatud dokumendi eesmärk on anda seaduslik raamistik põhirahvuse privilegeeritud seisundile vähemuste üle ning see soodustab ühiskonna veelgi suuremat etnilist lõhestatust,» ütles Dolgov Vene välisministeeriumi võrgulehe teatel.

«Mõistagi tekitab nördimust ka kommunistliku ja natsirežiimi otsene võrdsustamine preambulis. Loodame, et Euroopa Liidu liikmesmaa natsionalistlike jõudude katse legitimeerida põhiseaduse reformimise ettekäändel diskrimineerimist pälvib EL-i ja rahvusvaheliste institutsioonide kohase reaktsiooni.»

Läti parlament kiitis neljapäeval heaks põhiseaduse sissejuhatava osa. Uus   preambul  piiritleb Läti põhiseaduse tuuma ning peaks selgitama Läti riigi eksistentsi ja tulevase arengu eesmärke.

Preambuli vastu hääletasid opositsioonilise vasakpoolse Üksmeele Keskuse saadikud. Nende rahvaesindaja Valērijs Agešins väitis, et   preambul  kitsendab «Läti rahva» määratlust, mis 1922. aasta põhiseaduses tähendas Läti ühiskonna paljurahvuselise iseloomu tunnustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles