Barroso Tallinnas: Euroopa riigid peavad Ukraina küsimuses ühiselt rahu eest seisma

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestit külastav Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso rõhutas pressikonverentsil Balti riikide ministritega, et ta tahab näha Euroopa riike Ukraina küsimuses ühise eesmärgi poole liikumas ja rahu eest seismas.

Eesti peaminister Taavi Rõivas kohtus Stenbocki majas Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso, Läti peaministri Laimdota Straujuma ning Leedu valitsusjuhi Algirdas Butkevičiusega – arutati nii Ukrainaga seotud julgeolekuküsimusi ja võimalikke järgmisi Venemaale rakendatavaid sanktsioone, kui Rail Balticu projektiga seonduvat.

Barroso rõhutas, et kõik järgnevad sanktsioonid, mida Venemaale võidakse rakendada, sõltuvad ikkagi liikmesriikidest endist ja ei ole Komisjoni otsustada. Ta kinnitas aga, et tema seisukoht on, et liikmesriigid peavad seadma ühised eesmärgid ja nende poole liikuma. «Ja meie eesmärk on rahu,» kinnitas ta. Sanktsioonid ei täida otseselt seda eesmärki ja on pigem takistavaks.


Rõivas sõnas, et kõik eelistaks muidugi olukorra de-eskaleerumist ja et rohkem sanktsioone poleks vaja. Siiski nenis ta, et kui de-eskaleerumist ei ole näha, on vaja väga tõsiseid arutelusid järgneva üle ja Euroopa riigid on selleks valmis. «Me tahame näha de-eskalatsiooni ja meil on selleks veel paar päeva aega,» sõnas ta, viidates peatsele Euroopa


Läti peaminister Straujuma kinnitas, et kui selgub kolmanda sanktsioonide laine vajalikkus, on Läti selleks valmis ja toetab seda.

Rail Baltic on elutähtis projekt

Barroso toonitas, et Rail Balticu projekt on miski, mis aitab Balti riikidel pakkuda Euroopa Liidu jaoks olulist lisandväärtust.

Barroso sõnul on Rail Balticu projektis kokkuleppele jõudmine Balti riikide jaoks elutähtis küsimus. Ta kiitis sel nädalal Tallinnas tehtud edusammu – lepiti kokku Rail Balticu ühisettevõtte aktsionäride lepingus – ja rõhutas, et vaid kolme riigi ühine kokkulepe on see, millele tuginedes saab esitada rahataotluse. Kui seda ei tehta, on lihtsalt oht, et projekt ei ole piisavalt korralikult ettevalmistatud ja raha läheb mujale.

Euroopa Komisjon kiitis heaks partnerluslepped Eesti, Läti ja Leeduga Euroopa struktuuri- ja investeerimisfondide kasutamiseks aastail 2014–2020 ning Barroso rõhutas seda ka pressikonverentsil. Sellest tulenevalt oli Barroso ja Balti riikide peaministrite kohtumise üheks peateemaks eurorahade kasutamine majanduse elavdamiseks ning töökohtade loomiseks.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles