NASA teadlane: Marsi-missioonid on meie prioriteet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marss.
Marss. Foto: NASA

USA kosmoseagentuuri (NASA) geoloog doktor Ellen Stofan andis The Guardianile intervjuu, kus rääkis, et agentuuri prioriteediks on Marsi missioonid ning püsiasunduse ehitamine sinna on parim viis abinõu maavälise elu otsingute efektiivsemaks muutmiseks.

Geoloog Stofan kinnitas, et Marss on NASA jaoks äärmiselt huvitav ja oluline uurimisobjekt seetõttu, et on kindlaks tehtud – seal on leidunud vedelat vett. Inimeste Marsile saatmine on tema sõnul endiselt NASA plaanides olulisel kohal muuhulgas selle pärast, et inimesed suudavad täita palju enamaid ülesandeid kui misiganes spetsiaalsed masinad, mis punasele planeedile saadetud on.

NASA kaalub tema sõnul ka taas astronautide kosmosesse saatmist ning sellega tegeletakse koostöös mitme firmaga. Stofani sõnul kaalutakse ka kaht erinevat asteroididega seotud missiooni – üks variant on leida üks väike asteroid (vähem kui 10 meetrise diameetriga) ja tuua see koju tagasi. Teine variant oleks leida suurem asteroid, võtta sellest tükk ja tuua Maale see. Samas saaks sedasi katsetada ka Marsi-missiooniks vajalikku tehnikat. Asteroidide tagasi toomiseks on vaja suurt kandelaeva.

Stofan nentis ka, et Marsi-missioonide juures on üheks murekohaks küsimus, ega teadalsed seda planeeti kaasa toodud mikroobide ja muuga ära ei saasta. Samuti tuleb hoolitseda selle eest, et Marsilt ei toodaks koju midagi, mis võiks osutuda ohtlikuks Maal.

Stofani sõnul annab teiste planeetide uurimine meile ka laiema arusaama sellest, kuidas läheneda enda planeedile – teistsugune geoloogia võib vihjata ka siin toimuvatele protsessidele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles