USA kutsub Egiptust Al-Jazeera ajakirjanikke vabaks laskma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm telekanali Al-Jazeera ajakirjanikku
Kolm telekanali Al-Jazeera ajakirjanikku Foto: SCANPIX

Valge Maja kutsus esmaspäeval Egiptuse presidenti Abdel Fattah al-Sisit andma armu kolmele telekanali Al-Jazeera ajakirjanikule, kes mõisteti pikaks ajaks vangi süüdistatuna Moslemivennaskonna abistamises, või vähemalt leevendama neile määratud karistust.

«Me kutsume Egiptuse valitsust andma nende isikutele armu või leevendama neile mõistetud karistust nii, et nad võidakse otsekohe vabastada,» ütles Valge Maja kõneisik Josh Earnest.

USA välisminister John Kerry mõistis samuti Kairo kohtu otsuse hukka, nimetades seda «hoobiks demokraatlikule protsessile».

Läti-Austraalia topeltkodakondsusega Peter Greste ja Egiptuse-Kanada topeltkodakondsusega Mohamed Dadel Fahmy mõisteti seitsmeks ning egiptlasest produtsent Baher Mohamed kümneks aastaks vangi.

Protsess ajakirjanike üle on pälvinud rahvusvahelise hukkamõistu ning toonud kartusi kasvavate meediapiirangute pärast Egiptuses.

Kokku oli kohtu all 20 süüalust, kellest üheksa üle mõisteti kohut tagaselja.

Egiptuse võimud peavad telekanalit Al-Jazeera Katari hääletoruks ja süüdistavad Dohat kukutatud presidendi Mohamed Morsi Moslemivennaskonna toetamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles