Talibani pealetung Helmandis kestab juba viiendat päeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani politseinikud järjekordsel nö operatsioonil.
Afganistani politseinikud järjekordsel nö operatsioonil. Foto: SCANPIX

Üle 800 Talibani võitleja on Lõuna-Afganistanis viiendat päeva ulatuslikul pealetungil, et vallutada ala, kust USA väed hiljuti lahkusid, ütlesid ametnikud kolmapäeval, lisades, et lahingutes on surma saanud ligikaudu 40 tsiviilelanikku.

«Umbes 800 võitlejat alustas eelmise nelajapäeva õhtul pealetungi neljale Helmandi piirkonnale,» ütles provintsikuberneri esindaja Omar Zwak AFP-le.

«Vähemalt 21 Afganistani sõdurit ja ligi 40 tsiviilisikut on surma saanud.»

Siseministeeriumi teatel on lahingutes surma saanud ka ligikaudu 100 Talibani võitlejat.

Pealetung algas väga halval ajal, kui Afganistan heitleb poliitilise kriisiga, mille põhjustasid süüdistused pettustes 14. juuni presidendivalimistel, mis pidanuks andma ametijärglase senisele riigipeale Hamid Karzaile.

Talibani rünnak näitab, missuguseks kujuneb Afganistani julgeolekujõudude olukord pärast USA juhitavate NATO vägede lahkumist selle aasta lõpus.

Helmandi võimude sõnul on lahingute keskmes Sangini piirkond, kust USA sõdurid alles mais lahkusid ning baasid kohalikele sõduritele ja politseile üle andsid, et nemad sestpeale võitluse islamistidega enda kanda võtaksid.

Zwak ütles, et Sangini, Nowzadi, Kajaki ja Musa Qala piirkonda on saadetud abivägesid. Vägivalla eest on põgenenud 2000 perekonda.

Siseministeerium kinnitas kolmapäeval, et Helmandis käivad lahingud Talibaniga, kuid ütles, et mässajad on tagasi löödud.

«Taliban ja tema toetajad tegid suure rünnaku,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Siddiq Siddiqi. «Me oleme saanud viimastel päevadel teateid suurest hulgas vaenlase ründajatest.»

«Me tugevdame Afganistani riiklikke julgeolekujõude ega ole olulisi territoriaalseid kaotusi kandnud. Seni on tapetud sadakond Talibani võitlejat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles