Oktoberfest on nüüdsest suitsuvaba

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Referendum Baierimaal
Referendum Baierimaal Foto: SCANPIX

Eile toimunud referendumil pooldas suurem osa baierlastest Saksamaa kõige rangemat suitsetamiskeeldu. Uus seadus välistab kõik senised erandid, keelates suitsetamise nii restoranides, kõrtsides kui ka õlletelkides, mistõttu järgmise Münchenis toimuva maailmakuulsa Oktoberfesti õlletelkides enam suitsetada ei või. Seadus jõustub 1. augustil.

Esialgsete tulemuste põhjal oli range keelu poolt 61 protsenti valijatest ning valimisel osales 37,7 protsenti baierlastest. Kuna aga seaduse vastuvõtmiseks polnud seatud mingit kvooti, piisas vaid enamushäältest. Senine seaduse järgi võis suitsetada võõrastemajade suitsuruumides, väikestes kõrtsides ja õlletelkides, vahendab Zeit-Online.

Referendumile eelnes pikaajaline tüli ja segadus. 2007. aastal võeti suitsetamiskeeld maapäevas vastu. 2008. aastal lubati suitsetamine taas õlletelkides. Eelmise aasta suvel eemaldati keelu alt ka võõrastemajad ja väikekõrtsid, mille tagajärjel hakkasid suitsetamisvastased protestima ning eelmise aasta lõpus suudeti rahvaalgatusega võtta otsus vastu küsimuse otsustamiseks referendumil.

Suitsetamisvastaste hulka kuulusid näiteks Öko-Demokraadid, Sotsiaaldemokraadid, looduskaitserühmad ja arstid.

Suitsetamiskeelu vastased lõid seepeale ühenduse «Baierimaa ütleb ei», mis oli suuresti sigaretitootjate poolt kaasfinantseeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles