Video: Põhja-Korea meenutas sõja alguse aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

64 aasta eest puhkenud Korea sõda meenutati Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis riigi asutaja Kim Il-sungi nime kandval väljakul massiüritusega.

Eile toimunud üritusest võttis osa tuhandeid inimesi, kes skandeerisid ka USA-vastaseid loosungeid.

Põhjas asuv Korea Rahvavabariik ja lõunas asetsev Lõuna-Korea Vabariik kuulutasid end iseseisvaks 1948. aastal, millele kahe aasta pärast järgnes Korea sõda, mis nõudis küll mitu miljonit inimelu, kuid kahe riigi vahelist piiri siiski ei muutnud.

Sõjast võtsid aktiivselt osa ka NSV Liit ja USA. Lõviosa ÜRO vägedest moodustasid just USA üksused, kes soovisid tõrjuda tagasi kommunistide katseid vallutada kapitalistliku orientatsiooniga Lõuna-Koread.

NSV Liit toetas sõjas aga kommunistliku orientatsiooniga Põhja-Korea marionettriiki. Lisaks kommunistlikule impeeriumile osales sõjas ka Hiina, kelle «vabatahtlikud» toetasid sõjas Põhja-Korea vägesid.

Sõja tulemusena jäid Korea poolsaar ja rahvas jagatuks kahe riigi ning kommunistliku ja kapitalistliku süsteemi vahel. Rahulepingut pole riigid tänaseni sõlminud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles