Moskva tahab sõnaõigust ELi lepingu üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Meškov.
Aleksei Meškov. Foto: SCANPIX

Venemaa teatas täna, et on viimaks saanud Brüsseli ja Kiievi nii kaugele, et nad on kaasanud Moskva kõnelustele sel nädalal allkirjastatava Ukraina ja Euroopa Liidu assotsiatsioonileppe üle.

Venemaa meelehärmiks annab Ukraina president Petro Porošenko homme allkirja assotsiatsioonileppe viimastele peatükkidele.

Ukraina eelmine president Viktor Janukovõtš loobus novembris Moskva survel viimasel hetkel ELiga assotsiatsioonileppe allkirjastamisest, mis vallandas Kiievis ulatuslikud rahutused, viis presidendi tagandamise ja praegu Ukrainas valitseva olukorrani.

Moskva loodab siiski, et talle antakse võimalus tõstatada küsimus leppe võimaliku kahju kohta Venemaa majandusele, mistõttu on ta ähvardanud kaitsta oma turge Ukraina kaupade eest.

«Meil on hulgaliselt küsimusi,» ütles asevälisminister Aleksei Meškov ja lisas, et Vene pool on esitanud vastava noodi.

«Täna jõuti kolmepoolses formaadis lõpuks kokkuleppele, et tehniliste ekspertide tasandi kohtumine on võimalik sõna otseses mõttes täna või homme,» vahendas uudisteagentuur Itar-Tass Viinis viibiva Meškovi sõnu.

«ELi palvel peaks juuli keskel toimuma ministrite kohtumine.» Meškov täpsustas, et kõnealune kohtumine on kavas 11. juulil.

Moskva jäi tema sõnul kohtumisega nõusse, kuid rõhutas, et see tulnuks pidada juba «enne nii tähtsate dokumentide allkirjastamist».

«Venemaa ja Ukraina tegid varem ettepaneku kolmepoolseks konsultatiivkohtumiseks, aga Brüssel lükkas selle tagasi.»

Moskva teatas täna, et on endiselt veendunud, et Brüsseli kavandatav assotsiatsioonilepe Ukraina, aga ka Moldova ja Gruusiaga «võib Venemaa majandust kahjustada».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles