Iraagi usujuhid: Maliki peab tagasi astuma

Peeter Raudsik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi armee vabatahtlikud.
Iraagi armee vabatahtlikud. Foto: SCANPIX

Iraagi ja Levandi Islamiriigi (ISIL) sunniäärmuslastega võitleva Iraagi kõrgeimad šiiitlikud usujuhid kutsuvad peaminister Nouri Al-Malikit võimust loobuma.

Iraagi šiiitide kõrgeimad usujuhid pea-ajatolla Ali As-Sistani ja võimukas Muqtada As-Sadr kutsuvad Iraagis üles kriisivalitsuse moodustamisele, mis kaasaks enam vähemuses olevaid sunniite.

«Ma kutsun üles kõiki iraaklasi lõpetama võitlust ja tsiviilisikute terroriseerimist. Iraagi valitsus peab täitma mõõdukate sunniitide seaduslikud nõudmised ja lõpetama nende välja jätmise, kuna nad on vähemuses,» ütles As-Sadr oma avalduses.

As-Sadr on tugeva šiiitliku Mahdi armee juht ning tuntud religioosne autoriteet. Mahdi armee toetab praegu Iraagi sõjaväge võitluses ISIL-i mässulistega.

Lisaks As-Sadrile kutsus Iraagi šiiitide pea-ajatolla Ali As-Sistani üles kokku leppima uues peaministris, parlamendi eesistujas ja presidendis enne teisipäeva, mil Iraagi parlament koguneb arutama riigi keerulist olukorda.

«Poliitilised grupid peavad leppima kokku kolmes juhis enne seda kuupäeva [1. juuli],» nõudis šiiitide kõrgeim usujuht.

Al-Maliki kadunud toetus

Šiiidist peaminister Al-Maliki on varasemalt kritiseerinud nii riigi põhjaosas elavad kurdid kui sunniidid. Samm-sammult on tema toetus kahanenud ka šiiitide endi seas, kes püüavad vältida riigi lagunemist.

Peaminister Al-Maliki võimult lahkumisega soovitakse kaasata mõõdukaid sunniite, kelle nõudmisi on Al-Maliki varasemalt eiranud. Praegu toetavad paljud Al-Malikiga koostööst keeldunud Iraagi kohalikud sunniidid hoopiski ISIL-i äärmuslasi.

Iraagi 31 miljonist elanikust on viiendik kurdid ja ülejäänud peamiselt araablased, kes jagunevad kahe rivaalitseva islami haru vahel: 65 protsenti siiidid ja 35 protsenti sunniidid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles