Poola presidendivalimised võitis Komorowski

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bronisław Komorowski abikaasa Annaga.
Bronisław Komorowski abikaasa Annaga. Foto: SCANPIX

Poola keskvalimiskomisjon avalikustas presidendivalimiste lõplikud tulemused, mille kohaselt edestas riigipea kohusetäitja Bronisław Komorowski oma peamist rivaali ekspeaministrit Jarosław Kaczyńskit kuue protsendiga.

Uudisteagentuuri AFP teatel toetas liberaalse Kodanikeplatvormi kandidaati Komorowskit 53,01 protsenti hääletanutest. 10. aprillil Venemaa lääneosas Smolenski lähistel hukkunud ekspresidendi Lech Kaczyński kaksikvend ja konservatiivse Seaduse ja Õigluse partei esimees Jarosław Kaczyński kogus 46,99 protsenti häältest.

Valimisaktiivsus oli 55,31 protsenti, mis on veidi rohkem kui valimiste esimeses voorus.

Kaczyński tunnistas lüüasaamist juba eile õhtul, kui selgusid lävepakuküsitluste tulemused.

Poolas määrab poliitika valitsus, kuid presidendil on õigus algatada ja vetostada seadusi, nimetada tähtsaid ametiisikuid ja osaleda välis- ning julgeolekupoliitikas. Näiteks Lech Kaczynski kasutas oma vetoõigust liberaalide seaduseelnõude, näiteks sotsiaalabireformide või riigiettevõtete erastamise blokeerimiseks koguni 18 korda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles