Iraagis maandus esimene partii Vene Suhhoi hävituslennukeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimene partii Vene Suhhoi hävituslennukeid saabus Iraaki, kiirkorras ostetud lennukid seatakse lahinguvalmidusse mõne päeva jooksul.

BBC Newsi teatel hakkab Iraagi armee neid kasutama võitluses sunniidi mässulistega.

Julgeolekuteenistuse kinnitusel maandusid varem Vene õhujõududes kasutusel olnud viis hävituslennukit eile ühel Iraagi sõjaväelennuväljal.

BBC andmetel on oletatavasti tegemist SU-30M lennukitega, mille ostuleping sõlmiti varem Bagdadis. Tehingu hind ulatus 500 miljoni dollarini.

Vene erinevad meediaväljaanded kirjutavad viitega parlamendiliikmele Abbas al-Bayatile, et Iraagis maandus kümme Suhhoi hävituslennukit. Al-Bayati sõnul maandusid need eile hommikul erinevatel lennuväljadel.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Mohammed al-Askari kinnitas uudist Vene lennukite saabumisest.

Uudisteportaal Russia Today kirjutab viitega Iraagi kaitseministeeriumile, et tegemist on SU-24 hävituslennukitega.

Iraagi peaminister Nouri al-Maliki teatas selle nädala alguses, et riik ostis Venemaalt ja Valgevenest hävituslennukeid, et pidada lahinguid sunni mässulistega.

Iraak tahtis alguses osta Ameerika Ühendriikidelt F-16 hävituslennukeid, kuid nende kohale jõudmine oleks Iraagi arvates võtnud liiga palju aega. Seetõttu otsustati osta Venemaalt ja Valgevenest pruugitud Suhhoi hävitajaid.

Russia Today andmetel sõlmis Iraak lepingu ka Vene lahingkopterite MI-28 ja MI-35 ostmiseks.

Iraagi õhujõud on seni olnud nõrgad ega pole suutnud anda Iraagi ja Levanti Islamiriigi (ISIL) mässuliste pihta tõhusaid õhulööke. Lennuväel on küll koptereid, kuid mitte ühtegi lahinglennukit. Õhujõud on kasutanud mässuliste tulistamiseks kahte Cessna Caravan lennukit, vahendas ABC News.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles